Frk se snaží probojovat do prvního týmu Red Wings

04. 10. 2016, 15:35 » Češi v NHL - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zatímco si mladí hráči Red Wings, mezi které patří například Andreas Athanasiou, Anthony Mantha, Dylan Larkin či Tomáš Nosek, NHL již zahráli, Martin Frk na svou první příležitost v nejslavnější lize stále čeká. První tři zmiňovaní byli také navíc draftovaní později než dvaadvacetiletý útočník, jenž do zámoří zamířil ve svých 16 letech.

Frk se však pokouší do prvního týmu Detroitu probojovat. Celkem tři sezony prožil na farmě, dvě z toho chvílemi pobýval i v ECHL, v lize, kterou by mnoha českých hráčů vzdala a vrátila by se zpět domů do Česka. Frk je ale bojovník a jeho trpělivost a pracovitost by mohla začít sklízet ovoce. V minulém ročníku, ve kterém oblékal dres Grand Rapids Griffins, nastřílel 27 branek a umístil se na desáté pozici mezi střelci AHL (první příčka patřila Franku Vatranovi, se kterým se počítá do prvního týmu Bostonu).

V posledním přípravném utkání proti Chicagu pomohl svému týmu k vítězství gólem a asistencí. Fanoušci Detroitu se mohli přesvědčit o Frkových kvalitách při obou gólových příležitostech. Nejprve vypálil bez přípravy ihned po vhazování, poté jeho ránu z první při přesilovce dorazil Mantha. Frk v utkání nastupoval v jedné formaci s Noskem a Bertuzzim. Šanci by měl dostat i v dalších přípravných zápasech, kdy se hráči postupně eliminují až do finální podoby soupisky. „Jsem momentálně šťastný, že mohu nastupovat v přípravných duelech a že jsem dostal šanci být součástí týmu a naplno si užít podporu fanoušků. Chtěl bych se ujistit, že jsem plně připraven na NHL a že budu schopen nastoupit do každého zápasu a být platným hráčem pro tým,“ shrnul své dosavadní působení v prvním týmu.

„Oproti farmářské AHL je NHL trochu rychlejší, do zápasu jsem však nastoupil se stejnými spoluhráči jako na farmě, o to to bylo jednodušší. Věděli jsme, jak spolu hrát a jakou má kdo roli v lajně,“ popsal Frk poslední utkání, ve kterém Rudá křídla zvítězila 6:3.



Pokud pro něj vedení Detroitu nenajde v prvním týmu místo na soupisce, předtím, než bude poslán zpět na farmu do AHL, bude muset projít listinou volných hráčů (waivers), ze které by si ho mohl stáhnout jiný tým. V tomto případě by však odchovanec karlovarského hokeje opravdu zamířil do jiné organizace NHL, a to především díky svému gólovému instinktu – střelba je jeho hlavní předností. Trenér Detroitu Jeff Blashill prohlásil, že pokud chce hráč nastupovat v prvním týmu, musí tento tým i zlepšit o jednu úroveň.

Frk byl vybrán ve druhém kole v roce 2012. V juniorských reprezentacích byl vždy platným hráčem. Ročník 2012/2013 byl pro něj přelomový, s Halifaxem vyhrál prestižní Memorial Cup a společně se svými parťáky ovládli statistiky play off - Frk nastupoval s Nathanem MacKinnonem a Jonathanem Drouinem. Přestože všichni tři válcovali soupeře, kanadské duo mělo oproti českému forvardovi mnohem snazší cestu do NHL. Ovšem v talentem nabité organizaci Red Wings je velmi těžké postoupit do prvního týmu. Navíc Detroit je znám svou výchovou mladíků, které nechává až příliš dlouho na farmě, to by se však již brzy mohlo změnit a hráči jako Frk by mohli začít tvořit páteř týmu. Zvláště, vezmeme-li v potaz brzké konce Detroitu v play off. V minulé sezoně už mladí hráči jako Larkin či Athanasiou první porce zápasů okusili, uvidíme, kdo je bude následovat a jak přeměna týmu bude pokračovat.



Autor: Roman Lisner