Matthews debutoval čtyřmi góly, na výhru Toronta to ale nestačilo

13. 10. 2016, 06:58 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Stou sezónu NHL zahájily čtyři duely. V prvním z nich nám ukázal svůj obrovský talent americký útočník Auston Matthews, který čtyřmi brankami vybojoval Maple Leafs alespoň bod, Ottawa totiž duel urvala v prodloužení. Chicago pak ve druhém utkáni nestačilo na své rivaly ze St. Louis a prohrálo kvůli třem přesilovkovým zásahům hostů 2:5.

OTT OTTAWA - TOR TORONTO 5:4p (2:2, 1:2, 1:0, 1:0)

Gól ve svém prvním střídání jako Mario Lemieux sice Auston Matthews ve svém prvním utkání v NHL nedal, ale jinak prožil docela hezký večer. Ne, samozřejmě si děláme legraci, jednička letošního draftu se stala hlavní hvězdou zahajovacího duelu nového ročníku, a to i přes fakt že Toronto prohrálo. Matthews totiž dal všechny čtyři (!) branky svého mužstva, a stal se tak prvním hráčem v moderní éře (od ročníku 1943/44), jemuž se povedlo trefit se ve svém debutu čtyřikrát.

První branku dal v deváté minutě střetnutí po závaru před brankou domácích Senátorů, když mu před odkrytou branku nahrál po obtočení branky Zach Hyman. Ottawa vyrovnala za necelé dvě minuty zásluhou dorážky Bobbyho Ryana a za další zhruba dvě jí poprvé v utkání poslal do vedení střelou od modré kapitán Erik Karlsson. Toronto ovšem ještě do konce první dvacetiminutovky vyrovnalo, postaral se o to skvělým kouskem Matthews, jenž si nejprve ve středním pásmu obehrál dva soupeře, pak obral v tom útočném o puk Karlssona, aby překonal Craiga Andersona. Do šaten tak šly oba týmy za vyrovnaného stavu.

Ten ale ve neplatil příliš dlouho, na scéně se totiž znovu objevil teprve devatenáctiletý Američan a ze své třetí střele na bránu dokonal po krásné přihrávce Morgana Riellyho hattrick! A to ještě nebylo vše. Mezi tím ale stihli domácí vyrovnat, postarala se o to samostatnou akcí letní posila z NY Rangers Derick Brassard. Jenže zbývaly tři sekundy a znovu to byl po rychlém protiútoku a nahrávce Nylandera Matthews, který čtvrtým gólem v zápase poslal Leafs do vedení. V sedmé minutě třetí periody ovšem vyrovnal v mezikruží osamocený Kyle Turris, aby po 37 sekundách prodloužení 3 na 3 přesnou střelou překonal Andersena a rozhodl o bonusovém bodu pro domácí.

Perličky:
* Matthews je čtvrtým hráčem v moderní éře, který skóroval čtyřikrát v zahajovacím zápase svého týmu (posledním hráčem, jemuž se to povedlo, byl 7. října 1992 Chris Kontos v dresu Tampy Bay, když dal čtyři góly Chicagu).
* Matthews zkompletoval hattrick po pouhých 21 minutách a 25 sekundách. V tu dobu měl na svém kontě tři střely a tři zásahy.
* Toronto sice prohrálo úvodní třetinu na střely (9:13), ale celé střetnutí nakonec ovládlo (38:30). Matthews si připsal na své konto střel šest.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



CHI CHICAGO - STL ST LOUIS 2:5 (1:0, 1:2, 0:3)

K úvodnímu utkání nové sezóny se postavili i loňští soupeři z prvního kola, hráči Chicaga a St. Louis. Oba týmy někteří hráči opustili, ale i tak byla většina sestavy totožná s tou, která v dubnu bojovala o postup do druhého kola. Blackhawks nebyli v žádné třetině střelecky aktivnější než hosté, ale přesto dokázali otevřít skóre celého duelu, a to už v páté minutě, z přesilovky se po kombinaci Jonathana Toewse a Mariána Hossy prosadil z dorážky Richard Pánik. Rovněž v páté minutě, ale druhé třetiny, srovnal dělovkou v přesilové hře Kevin Shattenkirk. Chicago vyprodukovalo během prostřední periody na bránu pouhé tři střely, ale jedna z nich se ujala, ve 14. minutě se po chybě hostů v rozehrávce trefil Ryan Hartman. Blues vyrovnali v další početní výhodě, tentokrát 5 na 3, přesný projektil vyslal z pravé strany postrach Chicaga Vladimir Tarasenko. St. Louis sice bylo kvůli některým odchodům (zejména Davida Backese) pasováno na tým, který už nebude tak nebezpečný jako loni, ale dnes to tak rozhodně nevypadalo. Po 55 sekundách od startu třetí třetiny se totiž v další přesilovce z dorážky prosadil Paul Stastny a skóre završili dvěma zásahy do prázdné branky Tarasenko a Upshall, jemuž byl připsán zásah po vlastní brance Hawks, a stanovili tak konečný výsledek na 5:2 pro Blues.

Perličky:
* Svůj debut v NHL zažil obránce Michal Kempný (0 bodů, -1, 2 hity, 1 zblokovaná střela, 18:44 TOI).
* Blues využili tři z pěti přesilových her.
* Po třech bodech zaznamenali do statistik Tarasenko (2+1), Shattenkirk (1+2) a Stastny (1+2).

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



EDM EDMONTON - CGY CALGARY 7:4 (3:1, 2:2, 2:1)

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



SJS SAN JOSE - LAK LOS ANGELES 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.