Blue Jackets mají první výhru, Detroit zvítězil potřetí v řadě

22. 10. 2016, 04:42 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Tři zápasy byly na programu na přelomu pracovního týdne a víkendu. Všechny tři nabídly zajímavý hokej až do konce, pokaždé bral výhru domácí tým. New York Islanders nejprve zdolali na domácím ledě Arizonu 3:2, stejným poměrem vyhráli svoje první utkání v nové sezóně hokejisté Columbusu nad Chicagem, Detroit pak v Joe Louis Arena zvítězil nad Nashvillem 5:3. Souhrn všech těchto duelů najdete níže.

NYI NY ISLANDERS - ARI ARIZONA 3:2 (2:2, 0:0, 1:0)

Dva trápící se týmy se střetly v Brooklynu, kde místní Islanders vyzvali na tripu hrající Coyotes. Kdo by čekal vyčkávací či defenzivní hokej, velice by se mýlil, stačilo vidět první třetinu. První branka padla v páté minutě a dali ji domácí, jejichž rychlý protiútok zakončil přesnou střelou německý obránce Dennis Seidenberg. Newyorčané navýšili svůj náskok ve 14. minutě úvodní dvacetiminutovky, když Ryan Strome dorazil po skvělé samostatné akci Johnnyho Boychuka puk za bezmocného Dominguea. Kojoti ale ukázali, že je není radno podceňovat, a za pouhých 51 sekund (!) vyrovnali! Nejprve se po 38 sekundách od Stromeova zásahu prosadil Brad Richardson, aby za dalších 13 sekund srovnal stav zápasu tečí Chychrunovy nabídky český útočník Radim Vrbata, pro něhož to byl první gól po návratu z Vancouveru. Ostrované přitlačili v prostřední třetině na pilu, ale ani poměr střel 16:4 jim nestačil k tomu, aby skórovali, museli si počkat až do závěrečné periody. V ní byli střelecky paradoxně aktivnější hosté, ale to až spíše v závěru, kdy museli dohánět jednogólové manko, které vytvořil gólem v páté minutě velmi dobře hrající Boychuk, jenž svoji dělovkou hned po buly překonal ve vlastním oslabení Dominguea.

Perličky:
* Shane Doan zaznamenal svoji 551. asistenci v kariéře v NHL, a překonal tak Dalea Hawerchuka na druhé místo klubových tabulek Coyotes/Jets.
* Brock Nelson zaznamenal už svůj čtvrtý bod v sezóně (2+2), a prodloužil tak svoji bodovou šňůru na čtyři zápasy.
* Coyotes se dařilo alespoň na vhazování, vyhráli 65.1 % všech buly.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


CBJ COLUMBUS - CHI CHICAGO 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Tak i Columbus se dočkal! Blue Jackets se stali posledním týmem v letošní sezóně, který dokázal vyhrát zápas, když v závěru dramatického duelu se Chicagem udrželi díky skvělým zákrokům Sergeje Bobrovského vedení 3:2 a zásluhou vítězného zásahu Williama Karlssona z 14. minuty druhé třetiny slaví svoji první výhru. Ta se urodila ve druhé dvacetiminutovce, do které vstupovali s vedením 1:0 právě domácí hokejisté, v 11. minutě se totiž od modré trefil při přesilové hře nováček Zach Werenski a otevřel skóre. Blackhawks ještě předtím nevyužili dvojnásobnou přesilovku a několik dobrých příležitostí, Columbus se ale po úvodním tlaku hostů oklepal a nakonec třetinu vyhrál i na střely (17:10). Chicago srovnalo krok po dvou a půl minutách od startu druhé periody, svůj první gól v kariéře dal z dorážky po Toewsově střele Tyler Motte. Už za dvě minuty ale Jackets znovu vedli, rovněž z dorážky před brankou rozjásal Nationwide Arenu opět při početní výhodě kapitán Nick Foligno. Když se pak Columbus dostal díky teči Karlssona dostal do dvoubrankového vedení, vypadalo to, že by se svěřenci Johna Tortorelly konečně mohli dočkat vítězství. Trojnásobní šampióni z posledních sedmi let se ale nemínili tak jednoduše vzdát a ve třetí třetině, zejména v jejím závěru, byli jednoznačně lepším týmem. Svůj jediný gól ovšem vsítili na začátku třetiny, v šesté minutě přesně trefil skákající puk Slovák Richard Pánik a vykřesal naději na vyrovnání. To bohužel pro hosty nepřišlo ani při závěrečné přesile 6 na 4, a Modrokabátníci tak slaví svoje první body v letošním ročníku!

Perličky:
* Blackhawks, kterým skončila vítězná série dvou zápasů za sebou, přestříleli domácí 34:28.
* Pánik (1+1) se s pěti zásahy dělí s Austonem Matthewsem o první místo mezi střelci v celé NHL!
* Ze zápasu odstoupil v první třetině domácí obránce Ryan Murray, který absentoval už v předchozích duelech.
* Chicago má zatím příšernou (ne)úspěšnost ubráněných oslabení: v prvních pěti zápasech zatím inkasovalo 11 gólů z 19 přesilovek soupeřů, to činí 42.1% úspěšnost v oslabení!

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


DET DETROIT - NSH NASHVILLE 5:3 (0:0, 2:2, 3:1)

Detroit si na svoje konto připíše další výhru, už třetí v řadě, to Nashville naopak potřetí za sebou prohrál. O výhře Red Wings 5:3 na domácím ledě rozhodla třetí třetina, ve které dal Detroit tři branky, a svému soupeři tak utekl. Po úvodní dvacetiminutovce sice měly oba týmy na kontě po 15 střelách, ale gól nepadl žádný. Počkat jsme si museli až na prostřední dějství, když v šesté minutě nejprve tečoval střelu debutujícího obránce Ryana Sproula Justin Abdelkader, ale Predators dvěma góly v přesilovkách v rozmezí pouhých 18 sekund skóre otočili, nejdříve se tvrdou střelou trefil P.K. Subban, aby zakrátko poslal hosty do vedení po krásné akci Mike Ribeiro. Za Detroit ale 40 sekund před druhou sirénou vyrovnal vyrovnal přesným projektilem Drew Miller. Zatímco v prvních dvou periodách obě mužstva hýřila střeleckou aktivitou, v té třetí jakoby trochu polevila, ale gólů padlo úplně stejně jako ve druhé části zápasu. Už po 70 sekundách Rudá Křídla podruhé v utkání vedla, samostatně se skvěle prosadil Tomáš Tatar a dal svůj první gól v sezóně. Na premiérovou branku v novém ročníku čekal do dneška také jiný hráč Gustav Nyquist, který ve 12. minutě využil chybné rozehrávky Predátorů a sám proti brankářovi nezaváhal. Nashville sice vykřesal necelých pět minut před koncem při další přesilovce po Fisherově teči ještě naději na vyrovnání, ale v závěru utkání si všechno dvěma fauly zkomplikoval a v oslabení 3 proti 5 (respektive 4 proti 5, když Preds odvolali gólmana) už měli složitou situaci. Není tak divu, že pátý zásah do hostující svatyně přidal 22 sekund před koncem Darren Helm.

Perličky:
* Fisher dal svůj třetí gól v sezóně, zajímavostí je, že všechny tři vstřelil v početních výhodách.
* V brance domácích si výhru připsal Petr Mrázek, jenž chytil 30 z 33 střel Predators a byl vyhlášen druhou hvězdou večera.
* Nashville dal osm ze svých deseti gólů v přesilovkách.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.