Z univerzity do NHL. Posily, které minulou sezonu působily v NCAA

06. 11. 2016, 18:00 » Analýzy - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Connor McDavid byl vybrán první hvězdou měsíce října, Austin Matthews zase jako druhou úvodního týdne NHL. Podíváme-li se na jejich výkony na ledě, jejich jmenování nás nemohlo ničím překvapit. Patrik Laine vstřelil v 12 duelech 7 branek a drží si téměř bod na utkání. Pozoruhodné však je, že ani jednomu z nich ještě nebylo dvacet let. Jako by určovali a zároveň reprezentovali trend klubů a směr, kterým se chce liga nadále ubírat.

Tím současným trendem je hlavně nasazování mladých talentů, a to mnohem více než kdy předtím, na úkor zkušených třicátníků. Teenageři přinášejí do hry tolik chtěnou dravost a rychlost, ve které umí vyřešit většinu technicky obtížných situací. Profesionálnímu hokeji začínají vládnout mladí, a proto si přestavíme ty nejlepší hráče, kteří ještě minulou sezonu nastupovali v univerzitní NCAA, ale dnes jsou již zástupci hokejové mládeže v NHL.

Přechod z NCAA do profesionálního hokeje je typický hlavně pro hráče americké národnosti. Jen pro připomínku, do této ligy odcházejí mladíci ve většině případech z nejvyšší americké juniorské soutěže USHL či vývojového hráčského programu U.S. National Team Development Program hned po draftu. V univerzitních týmech působí do doby, kdy se vedení rozhodne využít jejich služeb a povolat je do NHL, tedy než se stanou platnými a připravenými hráči. V nedávné minulosti takto učinili například u Dylana Larkina, Johnyho Gaudreaua či Coltona Parayka. Ačkoliv si hráči velmi často rádi prodlužují studium, takový Jack Eichel s Noahem Hanifinem se do NHL vrhli okamžitě a bez váhání.

Hned jedenáct hráčů z prvního kola draftu 2016 obléká v současné době dres jedné z univerzit. Třeba takový Henrik Borgström, výběr Floridy, opustil finské hokejové prostředí a zamířil na denverskou univerzitu, kde má kromě kvalitních zápasů a studia mnohem více času na individuální tréninky a zlepšování se, než by měl prý kdekoli jinde.

Zach Werenski


Devatenáctiletému zadákovi sezona po draftu v NCAA náramně prospěla, měl rovný bod na utkání. Werenski, osmička draftu 2015 na konci minulé sezony výrazně pomohl Clevelandu v zisku triumfu v AHL, když v play off zaznamenal 14 bodů. Letos nastupuje po boku svého krajana Setha Jonese, trenéři ho posílají do každé herní situace, jeho průměrný čas na ledě je vždy okolo 21 minut a trenérům se zatím odvděčil 10 body. Na MSJ dokazoval, že roli vůdce plnit umí – jako kapitán dovedl americký výběr k bronzovým medailím, ke kterým přispěl precizní defenzivní činností a 9 body. Čeká ho opravdu skvělá budoucnost.

Kyle Connor


Ačkoliv si zatím připsal pouhé tři body, Connor patří společně s Patrikem Lainem k největšímu letošnímu oživení ofenzivy Winnipegu. V minulém ročníku ovládl se 75 body statistiky celé NCAA. Výběr Jets z prvního kola 2015 tvořil s Tylerem Mottem (Chicago) a J.T. Compherem (Colorado) jednu z nejbezpečnějších formací celé soutěže.

Jimmy Vesey


Juniorský mistr světa z roku 2013 odmítl jakékoli nabídky Nashvillu, které si ho vybralo na draftu, i Buffala, kam byl v létě poslán. Vesey se nakonec rozhodl pro působení v New Yorku Rangers. Třiadvacetiletý Američan vstřelil šest branek a na tři přihrál. Nastupuje v první formaci s Derekem Stepanem a Rickem Nashem a výrazně pomáhá Rangers držet se na předních příčkách tabulky.

Chicago vyřešilo své každoroční potíže s platovým stropem s nasazením hned dvou hráčů z NCAA do základní sestavy – jednadvacetiletého Tylera Motta a dvacetiletého Nicka Schmaltze. Celkem netypické pro Blackhawks, když v minulosti sázeli spíše na zkušenost a preciznost. Motte, jenž už na konci minulé sezony nakoukl do AHL, zaznamenal 5 bodů za tři góly a dvě asistence, v tabulce pravdy se drží jako zbytek týmu v plusové části (+4). Schmalz byl součástí bronzového výběru USA posledního MSJ, letos zatím přispěl třemi body.

Útočník Danton Heinen a defenzivní obránce Rob O‘Gara pomohli vyrovnat se s marodkou Bostonu v úvodu sezony, nyní se však přesunuly na farmu do Providence v AHL. Washington zařadil do prního týmu urostlého forvarda Zacharyho Sanforda, aby rozšířil útočné řady Caps. Na farmě o další povolání do prvního týmu usilují Miles Wood z New Jersey či Hudson Fasching z Buffala.

Autor: Roman Lisner