Mladé pušky v akci, aneb nejlepší nováčci v historii

19. 11. 2016, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V Národní lize se uplatňuje stále více mladých hráčů, rychlost má přednost před silou a nováčci podávají stále lepší a lepší výkony. Jaké jsou ale nejpovedenější premiérové sezóny v dějinách NHL?

EDM Wayne Gretzky (1979-80)

Může se obejít nějaký seznam historických rekordů bez přítomnosti Waynea Gretzkho? Jen těžko. Nemůže tudíž chybět ani v tomto článku.

The Great One zahájil svou profesionální kariéru v konkurenční WHA, kde začal nastupovat za klub sídlící v srdci zlaté farmářské země Alberta, za Edmonton Oilers. Po jeho premiérovém ročníku se však liga rozpadla a organizace Olejářů se přesunula, včetně své soupisky, do NHL. Číslo 99 tak v sezoně 1979-80 zahájilo svou pouť v Národní lize a začalo jí ve velkém stylu, když vstřelilo jedenapadesát gólů a přidalo šestaosmdesát asistencí, což je dosud platný rekord celé soutěže.

PIT Mario Lemieux (1984-85)

Mario Lemieux byl draftován Pittsburgh Penguins a měl se stát budoucí megastar ligy, což potvrdil již ve svém prvním ročníku. Premiérový mač odehrál proti Bostonu Bruins, jimž vstřelil gól při svém prvním střídání z prvního střeleckého pokusu. Dohromady v ročníku 1984-85 nastřádal rovných 100 bodů (43+57).

WPG Teemu Selanne (1992-93)

Finský blesk vstoupil do NHL jako uragán a v sezoně 1992-93 vytvořil v barvách Winnipeg Jets rekord v počtu nastřílených gólů (76) jakýmkoliv nováčkem ligy. Dohromady poté nasbíral Selanne 132 bodů, což je druhý nejlepší výkon v první sezoně mezi mantinely NHL ihned již po zmiňovaném Gretzkym.

PIT Sidney Crosby (2005-06)

Nový supertalent a tahoun Pittsburghu Penguins se stal nejmladším hráčem, který zaznamenal v lize přes sto bodů (konkrétně 102). Svým výkonem překonal i klubový rekord Maria Lemieuxe v počtu získaných kanadských bodů z již zmiňovaného ročníku 1984-85. Sám Supermario k tomuto rekordu dopomolh, když v první povýlukové sezoně odehrál se Sidem několik zápasů, než definitivně pověsil brusle na hřebík.

WSH Alex Ovechkin (2005-06)

Ruský ostrostřelec a jeden z nejlepších silových útočníků historie si musel na svou premiéru na ledech kanadsko-americké ligy počkat o rok déle, jelikož následovala po jeho draftu roku 2004 celoroční výluka. To mu však neuškodilo, ba naopak. Již od prvního zápasu vznikla rivalita mezi ním a Sidneym Crosbym, která trvá dodnes. První vzájemnou sezonu vyhrál právě Saša, když rozvlnil síť soupeřů ve dvaapadesáti případech a k nim přidal dalších čtyřiapadesát nahrávek.