Brent Burns zůstává v San Jose, podepsal osmiletou smlouvu

22. 11. 2016, 23:20 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jednatřicetiletého zadáka Brenta Burnse lze označit za jednoho z nejzajímavějších hráčů současné NHL. Důvodem však není jenom jeho zarostlá tvář, ale také jeho ofenzivní choutky, které má ještě z dob, kdy nastupoval v útoku. I díky schopnosti zaútočit pomohl na jaře Sharks postoupit poprvé v historii do finále Stanley Cup, a tak není divu, že se ho San Jose nechce zbavit. To se potvrdilo právě dnes, když se obě strany dohodly na nové osmileté smlouvě s průměrným ročním platem osm miliónů dolarů. Kontrakt začne platit od příštího ročníku, jsou v něm zahrnuty bonusy po podpisu a údajně obsahuje také omezenou klauzuli o nevyměnitelnosti.

„Brent je jedním z nejdynamičtějších hráčů v NHL a my jsme velmi nadšení, že jsme se dohodli na této smlouvě. Pro to, aby se stal elitním obráncem, pracuje nesmírně tvrdě a jeho schopnosti na ledě jsou vzhledem k jeho výšce (196 cm) a váze (104.3 kg) unikátní a jedinečné,“ uvedl v prohlášení na webových stránkách generální manažer klubu Doug Wilson.

Burns bezpochyby patří mezi nejlepší ofenzivní obránce v lize, ale zároveň si je třeba uvědomit, že až mu nový kontrakt v červenci 2025 skončí, bude mu už 40 let. Otázkou tedy je, zda v té době bude stále hrát v NHL, případně zda se ho Sharks nerozhodnou vyměnit či vyplatit ze smlouvy ještě před jejím vypršením. Současný pětiletý kontrakt s celkovou hodnotou 28.8 miliónů dolarů mu končí příští rok v červenci.

Brent Burns
BRENT BURNS SJS
Obránce
Základní část 2016/17
GP: 19 | G: 7 | A: 9 | Body: 16
Střely: 81 | +/-: 2
Na druhou stranu existuje určitě spoustu důvodů, proč ho San Jose chce. Kromě toho, že i mimo led se řadí mezi nepřehlédnutelné osobnosti, je jedním z nejdynamičtějších hráčů vůbec. V loňském ročníku ho dokonce liga navrhla na Norris Trophy pro nejlepšího zadáka, tu ale nakonec bral obránce rivalů z Los Angeles Drew Doughty.

Rodák z kanadského Ontaria zaznamenal v loňských 82 utkáních kariérní maximum 75 bodů (27+48), což už je samo o sobě na obránce pozoruhodný výkon, ale Burns svoji hru posunul na ještě vyšší úroveň ve vyřazovacích bojích. V nich odehrál všech 24 duelů se ziskem 24 bodů (7+17) a patřil mezi nejlepší hráče poražených finalistů. V probíhající sezóně má na kontě v 19 utkáních 16 bodů (7+9).

„Měli jsme loni neobyčejnou sezónu a je vzrušující na tom stavět. Když okusíte tu chuť vítězství a jak je to zvlášní pocit ... tohle je těžká liga. Říkám to hodně. Každý zápas je těžký, hrajete proti skvělým týmům. Když ale máte neobyčejnou partu kluků a dostanete šanci bojovat (o Stanley Cup) každý rok, tak o tom to je,“ řekl novinářům sám Burns.

BREAKING: #SJSharks sign @Burnzie88 to an 8-year contract extension. https://t.co/984X7cNMF7 pic.twitter.com/JewJaZYFs3

San Jose Sharks (@SanJoseSharks) November 22, 2016