Gallant prvním koučem bez práce, na střídačce ho nahradí GM Rowe

29. 11. 2016, 07:00 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pro mnohé fanoušky překvapivá zpráva přišla po včerejším prohraném utkání s Carolinou z Floridy, padáka totiž dostal trenér Panthers Gerard Gallant, který sice s Panthers neprožíval nejlepší vstup do sezóny, ale stále se pohyboval na pozicích těsně pod play off a loni navíc dovedl klub k nejúspěšnější sezóně v historii a k vítězství v Atlantické divizi. Jeho místo zaujme po zbytek letošního ročníku současný generální manažer Tom Rowe. Podle zákulisních informací stojí za Gallantovým odchodem především neshody s Rowem.

Informace vypluly na povrch hned po duelu proti Hurricanes, ve kterém Panteři vedli 2:0, ale nakonec prohráli 2:3. Gallant loni zaznamenal nejlepší bilanci Floridy v její celé historii a byl jmenován finalistou o Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra roku. S mužstvem sice narazil v prvním kole na Islanders, ale výkony ze základní části dávaly znát, že v Miami se rodí zajímavý a mladý tým s nadějnou budoucností.

Zato v letošní sezóně se třiapadesátiletý Kanaďan nedožil ani začátku prosince. Panthers, kteří se musí potýkat s absencí několika důležitých hráčů (Jonathan Huberdeau neodehrál ještě ani jeden zápas, Nick Bjugstad má za sebou tři utkání), ztrácejí s bilancí 11-10-1 na postupové pozice pouhé dva body. K postupu do vyřazovacích bojů je nyní bude vést šedesátiletý bývalý útočník a od května také generální manažer klubu Tom Rowe, který se jmenoval hlavním koučem.

Už během léta se objevilo pár kontroverzních kroků ze strany Panthers. Jednak muselo klub opustit několik funkcionářů, včetně zkušených skautů, ale také někteří hráči. Mezi ty nejvýznamnější změny patří například odchod obránce Erika Gudbransona do Vancouveru, který se příliš nezamlouval Gallantovi, i když to nikdy veřejně nepřiznal.

O práci přišel Gallantův asistent Mike Kelly. Gallantův odchod každopádně vyvolal v hokejovém světě spoustu reakcí, většinou negativních, a to i ze strany renomovaných zámořských novinářů, kteří se podivují nad tím, jak mohl jeden z nejlepších koučů loňské sezóny dostat ani ne po dvou měsících vyhazov.

#FlaPanthers Name Tom Rowe Interim Head Coach.

Details » https://t.co/pYHnLglKDO pic.twitter.com/xLb8F7K5D2

Florida Panthers PR (@FlaPanthersPR) 28. listopadu 2016