Síly v Národní lize se přelily na východ

13. 12. 2016, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V první polovině desátých let vládli NHL kluby ze Západní konference, kde bylo potřeba získat více bodů na postup, než ve Východní. Její kluby též triumfovali ve finále bojů o Stanleyův pohár, v němž se střetává vždy vítěz Západní a Východní konference, když ho během šesti let ovládli pětkrát a mistři od Atlantiku hráli pouze ‘druhé housle‘. Od ročníku 2015-16 se však síly výrazně přelily na stranu klubů z Východní konference, speciálně pak z Metropolitní divize.


NYRPITPHICBJWSH
Metropolitní divize vládne

New York Rangers, Pittsburgh Penguins, Philadelphia Flyers, Columbus Blue Jackets a Washington Capitals je pětice klubů z Metropolitní divize, která se pere o první tři postupová místa. Všechny jsou však natolik dobré, že s náskokem obsazují též obě divoké karty. Mezi prvním Pittsburghem a pátým Washingtonem je pouze čtyřbodový rozdíl (41-37) a pořadí se tak mění každým hracím dnem. Pokud se podíváme na tabulku Tichomořské divize, má její lídr (Anaheim) pouze pětatřicet bodů, což znamená, že zatímco ve své skupině hraje prim, na východě by ani nepostupoval do vyřazovacích bojů.

Metropolitní divize ovládla ligu i loni, když Penguins vyhráli pohár Prince z Walesu a následně též Stanley Cup a Capitals President’s Trophy pro nejlepší tým základní části. V současnosti silnější divizi nenajdete.