Carolina Hurricanes černým koněm ligy?!

13. 01. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Psal se desátý prosinec 2016, když Carolina Hurricanes padla v duelu proti San Jose. V průběhu posledního měsíce kalendářního roku se Hurikáni nacházeli ve spodní části konferenční tabulky a ročník 2016-17 vypadal na další neúspěšný. Od onoho zápasu se však něco zlomilo. Ihned v dalším mači nasázeli Kosatkám osm gólů, v posledních třinácti soubojích mají bilanci 8-4-1 a již dýchají na záda Philadelphii, jež drží poslední divokou kartu. Ztráta pěti bodů se sice zdá vysoká, avšak Canes mají o tři odehrané duely méně.

"Soustředíme se vždy pouze na následující zápas a zisk dvou bodů z něj. Vždy, když ráno v hrací den vstanu, věřím, že až půjdu na večer kutě, bude můj tým bohatší o dva body," vyjádřil svou důvěru ve svůj tým. ím to je, že se Carolině začalo tak dařit? Na odpověď stačí dvě slova: domácí prostředí. Šedesát procent všech svých bodů získal klub z Raleigh před zraky svých příznivců, kteří jsou pověstní svými grilovacími party v hrací den NHL před zimním stadionem. Ti letos zatím viděli třináct dvoubodových triumfů a pouze pět proher (z toho jedna v nastavení). Úterní vítězství v poměru pět ku třem proti aktuálnímu lídrovi ligy Columbuusu Blue Jackets zlepšilo červenobílým bilanci z posledních deseti domácích zápasů na 8-1-1.

Souboj s Modrokabátníky se povedl především řadě Jeff Skinner-Victor Rask-Derek Ryan, která se dohromady zmohla na osm bodů. Ryan, který odehrál svůj první zápas v nejvyšší soutěži ve svých devětadvaceti letech, má zatím ve 28 odehraných mačích 18 gólů a asistencí. Celek však netáhne pouze toto trio. Daří se též plejerům jako centr Jordan Staal, talentovaný mladík Sebastian Aho či gólman Cam Ward, který naprosto jednoznačně vyhrál souboj s Eddie Lackem o post jedničky týmu.

Dokáže Carolina postoupit poprvé od sezony 2008-09 do play off? A mohla by eventuálně dokonce pomýšlet na Stanley Cup? Pokud Canes zlepší svou bilanci venku a udrží si tu domácí, mají velkou naději. Aktuálně mají základní část rozjetou na 90 bodů, což by pravděpodobně na postup v našlapané Metropolitní divizi nestačilo.