Pojede NHL na ZOH? Hráči chtějí, Bettman kritizuje MOV

30. 01. 2017, 21:35 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Šance, že se hráči NHL podívají příští únor do jihokorejského Pchjongčchangu, se každým dnem zmenšuje a zmenšuje. Naděje vyhlídkám fanoušků příliš nepřidal ani ligový komisař Gary Bettman, který o víkendu opět zopakoval svůj nepříliš vstřícný postoj směrem k účasti hokejistů na ZOH. Na druhou stranu svoji ochotu zahrát si pod pěti kruhy vyjádřilo už několik samotných hráčů, včetně těch největších hvězd.

Problém, na kterém se NHL a MOV neshodnou, se týká hráčských výdajů - pojištění, cestovného a nákladů na ubytování. Na to včera poukázal Bettman, když řekl, že „MOV udělal obrovskou chybu tím, že začal považovat výdaje za problém.“ Vlastníci jednotlivých klubů tak začali přemýšlet, zda se jim vyplatí hráče do Jižní Koreje vůbec posílat.

„Naši fanoušci milují NHL a přesně to je naší povinností: zajistit, aby se den co den hrály zápasy s nejkvalitnějším hokejem,“ řekl Bettman během All-Star víkendu v Los Angeles. „A když přinutíte hráče, kteří jsou náchylnější ke zraněním, nebo jsou příliš unavení, aby hráli víc back-to-back zápasů, takže hrají pětkrát v sedmi dnech, tak se můžou zranit. To se stane, když narušíte rozpis.“

Hráči však mají jasno - na olympiádu chtějí jít. Svoje přání objevit se na ledě v Pchjongčchangu vyjádřili během Utkání hvězd dva nejproduktivnější hráči současné sezóny - Connor McDavid a Sidney Crosby, a v podobném duchu mluvil také kapitán Chicaga Jonathan Toews.

„Je to skvělý zážitek. Dvakrát jsem měl příležitost se zúčastnit. Člověk si odnese skvělé vzpomínky a myslím si, že celá ta věc je skvělá i pro hokej. Je tu spousta lidí, kteří se účastní na tom rozhodnutí, takže musíme zkrátka počkat, jak se věci vyvinou. Nějakou chvíli to bude ještě docela žhavé téma,“ řekl Crosby.

„Stoprocentně, hráči NHL by tam měli být. Neumím si bez nich představit olympiádu,“ je ve své touze zahrát si na svých prvních Hrách ještě více odhodlaný McDavid.

Když se ovšem novináři zeptali Toewse, zda nemá obavy, že by nemohl jako součást skvělé generace kanadských hokejistů nadále stavět odkaz pro budoucí generace, byl osmadvacetiletý Kanaďan ve své podpoře olympijské účasti ještě důraznější.

„Nemyslím si, že to je jenom o tom, že tam chtějí jít Kanaďané. Každý hráč hrající v NHL tam chce reprezentovat svoji zemi. Když se mě zeptáte, tak si nemyslím, že by se to dalo srovnat se Světovým pohárem nebo s MS. Olympiáda je úplně jiná věc. Upřímně řečeno si myslím, že jestli pro někoho není nejlepší na světě dívat se na olympiádu, dívat se na týmy, na hráče reprezentující svoje země, tak pak je to, jako bych cítil, že dostatečně nereprezentujeme náš sport, a to docela ve velkém měřítku a na docela vysoké úrovni,“ myslí si Toews, který pomohl Kanadě v letech 2010 a 2014 ke zlatu.

„Hodně se mluví o tom, že jsou to jenom hráči, kteří se snaží se tam dostat, že to jsou jenom hráči, kteří se zajímají o účast. Myslím si, že hráči chtějí přijet, ale zajímat by se o to měla také liga. Myslím si, že NHL by tam určitě měla být,“ dodal trojnásobný vítěz Stanley Cup na adresu Olympiády, které se hráči z nejlepší ligy světa účastní od roku 1998.

NHL momentálně pracuje na dvou různých rozpisech na sezónu 2017/18, a to pro případ, že by se hráči z NHL nakonec olympiády účastnili.