Do města přijel nový šerif. Jeho jméno je Wild, Minnesota Wild!

01. 02. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Máte rádi sázky? Poté pro Vás máme radu. Vsaďte si, že letos vyhrají Stanley Cup Divočáci z Minnesoty! V očích mnoha odborníků jsou právě Wild tím největším favoritem na zisk slavného poháru. Svěřenci kouče Bourdeaua vládnou Západní konferenci a v rámci celé ligy figurují na druhém místě za Washingtonem. Jsou ale opravdu tak silní, jak tvrdí zámořští novináři?

Wild patří k horší části týmů ve statistice střelby. Průměrně vyšlou na bránu soupeře pouze 29,4 projektilů za utkání a před nimi jsou i takový 'žabaři' jako Buffalo Sabres či Tampa Bay Lightning. Rozdíl mezi nimi a celkem ze St. Paul je v efektivitě. Zatímco například Šavle promění pouze něco málo přes 8% svých pokusů, Wild mají o tři procenta více. To znamená, že dají každý zápas přibližně o jeden gól více. Se 158 vsítěnými puky jsou Divočáci na čtvrtém místě v lize. Obrana je ještě lepší. Skvělé výkony gólmana Devana Dubnyka, který zastavil 93,6% všech pokusů soupeřů, nedostává ani dva góly na zápas a v pěti z osmatřiceti duelů neinkasoval, jsou základním pilířem druhé nejlepší defenzivy ligy. Otázkou zůstává, zda není brankářská jednička až moc vytížená. S téměř sedmdesáti duely, k nimž se tento třicátník aktuálním tempem blíží, by se mohlo zvyšovat riziko zranění v nejdůležitější partii ročníku, což by byla pro zelenobílé pohroma.

Nemluvme však pouze o defenzivě. Wild se mimořádně útočně daří. 'Pátá odbila' v lednu San Jose, Dallasu, Anaheimu a St. Louis, sedm kulí jako v Sarajevu poté dostal do své sítě Montréal. Od prosince má tým kapitána Koivua skvělou bilanci 21-3-2 (výhry-prohry-prohry v nastavení). Jako zamlada válí veterán Eric Staal, v lídra dorostl Mikael Granlund (12+30), skvěle se daří též Charlie Coyleovi (13+25) či patnáctigólovým střelcům Nino Niederreiterovi (15+21) a Mikko Koivuovi (15+20). Za očekáváním zůstává zatím střelec Zach Parise (8+14), naopak se bodově poměrně probudil (oproti předchozí sezoně) Jason Pominville (8+17).

Organizace sídlící v Xcel Energy Center již neplatí za černého koně, tedy tým, jež může překvapit favority. Ona totiž jedním z nich sama je!

Do statistik se nepočítá dnešní hrací den. Minnesota v něm vyhrála 5:2 nad Edmontonem