Hurikán ve stínu ostatních: Aho táhne Carolinu

06. 02. 2017, 07:30 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Když dojde mezi fanoušky i odborníky k diskuzi na téma Calder Trophy, dominují jí v letošní sezóně tři jména: Mitch Marner, Patrik Laine a Auston Matthews. Tihle tři hráči jednoznačně odskočili zbytku startovního pole a vypadá to, že závod o trofej pro nejlepšího nováčka se bude letos konat výhradně v jejich režii. Pozici černého koně by sice mohli zastat nenápadní William Nylander či
Zach Werenski, ale zapomenout nesmíme ani na zajímavou postavu v podobě útočníka Caroliny Sebastiana Aha.

Devatenáctiletý Fin, kterého si Hurricanes vybrali na draftu v roce 2015 z celkového 35. místa, se nenápadně posunul na páté místo nováčkovské produktivity, které momentálně drží s 31 body (16+15) v 51 utkáních. Se 16 brankami je mezi nováčky třetí nejlepší, vícekrát skórovali pouze Matthews a Laine (ti mají oba 23).

Je jednoduché si odvodit, že vzhledem k tomu, že Aho působí v klubu, který zkrátka nepřitahuje tolik pozornosti a že nebyl vybrán v první pětce draftu (dokonce ani v prvním kole), se mu nebude dostávat tolik pozornosti jako již zmiňovaným nováčkovským hvězdám. Ale po pomalém startu do sezóny, kdy si v prvních 13 duelech připsal jen šest asistencí, Aho najednou ožil a začal naplňovat potenciál, který v něm management Hurricanes viděl před ročníkem, když se rozhodoval, že si ho ponechá v sestavě.

Sebastian Aho
SEBASTIAN AHO CAR
Pravé křídlo
Základní část 2016/17
GP: 51 | G: 16 | A: 15 | Body: 31
Střely: 126 | +/-: -2
Zatímco se Carolina snaží dostat v těžké Metropolitní divizi i Východní konferenci mezi elitní osmičku, pro kterou v půlce dubna začínají boje o Stanley Cup, patří Aho mezi největší tahouny mladého mužstva. Za poslední dva měsíce je dokonce tak dobrý, že je s 13 góly a 20 body od začátku prosince nejproduktivnějším hráčem Hurricanes.

„Pro mě je Sebastian Aho tím hráčem, který opravdu hraje. Dokázal se dostat v této lize do formy, je extrémně soutěživý, chytrý a talentovaný. Myslím si, že s takovým hráčem, jako je on, tu existuje pro naši organizaci světlá budoucnost,“ řekl generální manažer Caroliny Ron Francis na adresu Aha, jemuž se podařilo v úterý vstřelit hattrick, první v kariéře, v zápase proti Philadelphii.

Co teď však bude Aha trápit nejvíce, je jak se dostat do play off. Hurricanes sice mají ve svém kádru značné množství nadějných mladých hráčů a patří, co se držení puku týče, v NHL mezi lepší týmy, ale po špatném vstupu do sezóny se nyní musí snažit o to víc, aby si udrželi naději na postup. Momentálně jsou Canes s 55 body v 51 zápasech na šestém místě v divizi, a potřebují tak obsadit jednu z divokých karet.

Na druhou divokou kartu, kterou drží Flyers, ztrácí svěřenci Billa Peterse čtyři body, ale mají dvě utkání k dobru. Problém je v tom, že o vyřazovací boje bojují také Toronto (57 bodů, 50 utkání) a Florida (56 bodů, 52 utkání), naději si stále drží také Islanders, Devils, Sabres i Red Wings, takže vlastně zbytek konference.

Tak či onak, Aho nejspíš na Calder Trophy nedosáhne, ale především díky němu mají Hurricanes 31.1% šanci na postup do druhé části sezóny.