Do moře statistik: Co vypovídá počet trestných minut o trendu NHL?

08. 02. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V dobách dávno minulých, kdy jsem se poprvé dostal do světa NHL, platilo pravidlo, které říkalo, že bez zkušených veteránů nelze vyhrát Stanley Cup. Poté přišel zlom. V sezonách 2007-08 a 2008-09 se ve finálovém klání utkali stejní soupeři. Mistr Západní konference plný ostřílených harcovníků, Detroit Red Wings, vyzval vítěze trofeje Prince z Walesu, mladičké Pittsburgh Penguins. Zatímco Rudá křídla reprezentovali bitvami ošlehaní plejeři jako Dallas Drake, sedmatřicetiletý Nicklas Lidström, či 'dědek' Chris Chelios, proti nim se postavili rychlí mladíci v čele se Sidneym Crosbym a Evgeni Malkinem, kteří byli v té době stále v juniorském věku.

V první z těchto sezon triumfovaly zkušenosti Detroitu a do města motorů se podíval Stanleyův pohár již pojedenácté. V té druhé to byli ale Tučňáci, kteří (i když velmi těsně) přetlačili v sedmém zápasu svého soka a vrátili slavný pohár do Pittsburghu po dlouhých sedmnácti letech, kdy se na ledě proháněli takové osobnosti jako Mario Lemieux či Jaromír Jágr.

Vítězství Pens začalo určovat trend, kterým se ubírá hokejový svět dodnes. O rok později pohár získali Chicago Blackhawks a jejich největším hvězdám Jonathanu Toewsovi a Patricku Kaneovi bylo tehdy 21, resp. 20, let. Začalo se tak naplno razit heslo 'mládí vpřed', hra se stále zrychluje, naopak bitek a soubojů ubývá.

Jak ale toto všechno víme? Asi málokoho překvapí, že nám drtivou většinu prozradí statistiky. Nastává další otázka. Jaká konkrétní čísla vypovídají o zavedeném trendu? Zde je odpověď pravděpodobně pro většinu lidí poměrně překvapující. Důležitým ukazatelem je totiž počet trestných minut, který od již rozebírané sezony 2007-08 značně ubyl, což znázorňuje přiložený graf. Ten názorně ukazuje, že tvrdá hra začala, s nástupem generace Crosbyho, Malkina, Ovechkina a dalších, ustupovat na úkor rychlosti. Trend se zrychlil s nástupem dalšího pokolení v čele s McDavidem či Eichlem.

Pocettrestychminut.png


Takoví Anaheim Ducks na tvrdé hře postavili svůj úspěch v ročníku 2006-07, v němž byli nejvylučovanějším celkem soutěže. Dnes by se asi s tímto stylem k poháru nedostali. Například poslední mistři, Pittsburgh Penguins, byli třetím nejdisciplinovanějším týmem ligy. Na druhou stranu nejtrestanější, opět Kačeři, se sice do vyřazovacích bojů dostali, ale tam žádnou slávu nepředvedli, když v semifinále divize prohráli s Nashville Predators. Výjimka potvrzuje pravidlo, chtělo by se říct. Není tomu tak. Stačí se podívat na Chicago Blackhawks, které triumfovalo o rok dříve. To bylo dokonce druhým nejméně vylučovaným celkem.

Můžeme z této statistiky též 'věštit budoucnost'? Ano i ne. Proč ne? Play off je nevyzpytatelná soutěž, kde rozhoduje aktuální forma týmu, nikoliv dlouhodobé výkony v základní části. Proč ano? Všechny celky z letošní 'velké čtyřky' (vedoucí týmy ligy- Washington Capitals, Columbus Blue Jackets, Pittsburgh Penguins a Minnesota Wild) jsou v této statistice ve druhé polovině tabulky a patří k nejslušnějším celkům nejslavnějšího hokejového kolotoče.

Každý z nás si již musí sám odpovědět na dvě poslední otázky. Je klíčem k úspěchu nízká vylučovanost? A jak tuto statistiku ovlivňuje benevolence rozhodčích?