Calgary Flames: Nečekaný favorit na Stanley Cup?

06. 03. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Start do sezony 2016/17 se Calgary vůbec nepovedl. Největší letní akvizici týmu, brankáři Brianu Elliottovi, se vůbec nedařilo a z formy byli též největší útoční tahouni Johnny Gaudreau, který dokonce na několik utkání spadl až do čtvrté řady, a Sean Monahan. Flames se dlouho sotva nacházeli na hranici postupu do vyřazovacích bojů. Až v poslední době se plamen rozhořel naplno a díky aktuální sérii sedmi výher atakuje v tabulce Tichomořské divize na druhém místě své rivaly z Edmontonu. Ve hře je tak po dlouhé době pověstná bitva o Albertu, jež se v play off naposledy odehrála v sezoně 1990-91.

Od začátku února má Calgary skvělou bilanci 11-2-1 se skóre 44:33 a poslední, kdo pocítil spalující sílu Flames, byl Brooklyn. Islanders padli v nedělním zápasu na ledě soupeře v poměru 5:2, kterého vedl k výhře, nedávno překonavši historický rekord, Sean Monahan, když gólem a asistencí pomohl svým barvám utrhnout se do rozhodujícího vedení 4:0 již v první třetině.

Monahan si během těchto zápasů připsal 12 bodů (5+7), jeho parťáci Johnny Gaudreau a Mikael Backlund ještě o bod více. Do formy se konečně dostal též Elliott, který vychytal (od 1. února) nejvíce vítězství v lize hned po Holtbym z Washingtonu. Zastavil 92,7% střel soupeřů, zatímco jeho parťák Chad Johnson dostal prostor ve třech střetnutích (2-1-0) a pochytal 'pouze' 91,5% projektilů soků.

Týmu kouče Gulutzana se tak začalo konečně dařit a krom duelu proti Coyotes, v němž padl vysoko 0:5, nijak výrazně neklopýtá. Pokud si podobnou formu udrží Flames až do konce základní části, mohli by se stát nejvážnějšími kandidáty na zisk poháru ve své divizi a následně v play off čelit i takovým velikánům, jakými jsou Minnesota, Chicago, popřípadě ve finále Pittsburgh, Columbus či Washington, tedy nejsilnějším celkům celé dosavadní sezony 2016-17. Kam to celek kolem kapitána Giordana dotáhne? Přiveze Michael Frolík (letos 14+23) do Česka Stanley Cup?