Nejproduktivnějším hráčem ročníku 2016-17 nebyl McDavid, ale Malkin!

01. 08. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zrcadlo, zrcadlo, prozraď mi, kdo byl v sezoně 2016-17 hráčem nejproduktivnějším! Ale proč se ptát zrcadla, když je odpověď na tuto otázku jasná? Nejproduktivnějším hráčem je přeci Connor McDavid, vítěz Art Ross Trophy a jediný hráč, jež překonal stobodovou hranici. Ale je tomu skutečně tak? Pokud byste se zeptali našeho zrcadla, odpověď by zněla nečekaně. Ukázalo by totiž jméno Evgeni Malkina, útočníka Pittsburgh Penguins, který v letošní základní části posbíral 'pouhých' 72 bodů. Jak je to možné? Zrcadlo se nám nerozbilo, pouze jsme se podívali na produktivitu z toho správného úhlu.

Představme si následující hypotetickou situaci. Celek má ve svých řadách hvězdného útočníka nastupujícího pravidelně v elitní formaci a dříče ledu, který je zařazen do checking line. Oba odehráli v sezoně stejný počet zápasů (60), hvězdný forvard nasbíral 60 kanadských bodů, zatímco dříč pouze 23 bodů. Je tudíž naprosto nezpochybnitelné, kdo byl produktivnější. Ale je to pravda? Dříč dostal průměrně v jednom zápasu prostor na ledě 7 minut, zatímco hvězda 21 minut. Pokud bychom si přepočítali, kolik získá jaký hráč gólů a asistencí průměrně na 60 minut (čistý hrací čas jednoho utkání), vyšel by nám neočekávaný výsledek. Hvězda by za totu dobu zapsala průměrně 2.86 bodu, dříč 3.29 bodu. To znamená jediné. Pokud by oba hráči odehráli během daného počtu duelů celých 60 minut, měla by hvězda na konci ročníku 171 bodů, zatímco dříč 197. To nám absolutně převrací předpokládaný výsledek. Produktivnějším hráčem je dříč, nikoliv hvězda! A právě tímto způsobem počítá naše zrcadlo.

Nyní si tyto počty pojďme převést do praxe. Před zrcadlo jsme postavili Connora McDavida (Edmonton Oilers), Sidney Crosbyho (Pittsburgh Penguins), Patrick Kanea (Chicago Blackhawks), Nikitu Kucherova (Tampa Bay Lightning) a Evgeni Malkina (Pittsburgh Penguins). Pojďme si v první tabulce seřadit dané hráče dle počtu získaných kanadských bodů.

1. Connor McDavid100 (30+70)
2. Sidney Crosby89 (44+45)
3. Patrick Kane89 (34+55)
4. Nikita Kucherov85 (40+45)
5. Evgeni Malkin72 (33+39)


Absolutní počet gólů a asistencí však nezahrnuje jeden opomíjený, avšak velmi důležitý fakt. Čas strávený na ledě. Například produktivnější Connor McDavid odehrál všech dvaaosmdesát duelů základní části ročníku 2016-17 a průměrně se mezi mantinely proháněl přes jednadvacet minut. Na druhou stranu o téměř tři desítky bodů chudší Evgeni Malkin odbruslil v důsledku zranění o dvacet utkání méně a v nich bojoval na ledě pouhé půl devatenácté minuty.

Pokud vyřadíme právě časový faktor, získáme tak počet získaných bodů na šedesát odehraných minut. Kolik tedy hráči berou bodů nyní?

1. Evgeni Malkin3.74
2. Sidney Crosby3.58
3. Nikita Kucherov3.55
4. Connor McDavid3.47
5. Patrick Kane3.05


Ouha! Tabulka se nám naprosto převrátila naruby. Nyní vidíme, že se vedení poměrně jasně ujal ruský centr a McDavid je až na čtvrtém místě. Pro lepší představu si pojďme přepočítat tyto průměry do praxe. Kolik bodů by na konci základní části měla tato pětice, kdyby strávila na ledě na chlup přesně času jako král bodování McSpasitel?

1. Evgeni Malkin108
2. Sidney Crosby103
3. Nikita Kucherov102
4. Connor McDavid100
5. Patrick Kane 87


Naše poslední tabulka jasně ukazuje, kdo byl skutečným králem kanadského bodování ligy. Je jím všem dobře známé duo Malkin-Crosby, přičemž je právě první jmenovaný nejlepším sběračem bodů v jubilejním stém ligovém ročníku. Zrcadlo, děkujeme a na shledanou v příští sezoně!