Závod o Calder Memorial Trophy je nejvyrovnanější za poslední roky

27. 03. 2017, 18:00 » Úhel pohledu - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Ostře sledované udělování trofejí bude pravděpodobně nejnapínavější v kategorii nováčka. Zatímco minulý rok vyhrál, díky zranění McDavida, s přehledem Artemi Panarin (Chicago Blackhawks), letošní ročník přináší nejvyrovnanější bitvu za velmi dlouhou dobu. Nejvážnějšími kandidáty na zisk Calder Memorial Trophy jsou Patrik Laine (Winnipeg Jets) a Auston Matthews (Toronto Maple Leafs). Třetím finalistou se pravděpodobně stane zadák Zach Werenski (Columbus Blue Jackets).

Útočníci jsou v tomto závodu favority. Jednička a dvojka draftu 2016 si velmi rychle podmanily Národní ligu. V premiérovém zápasu vstřelil Matthews proti Ottawě čtyři góly (rekord NHL), Laine zaznamenal svůj první hattrick v přímém souboji jeho Jets s Leafs, když Tryskáči díky jeho výkonu otočili stav zdánlivě ztracené bitvy. Dnes, po téměř půl roce, jsou oba soci ve statistikách naprosto vyrovnaní. Oba vstřelili 34 gólů (dělené páté místo v lize mezi střelci) a přidali 27 asistencí.

TOR Proč vyhraje Matthews?
Matthews je oproti Lainemu na ledě více dominantní. Nasbíral více přesilovkových gólů (19, oproti soupeřovo 14), vstřelil o jeden vítězný gólů více (6). Navíc velmi převažuje v obranné činnosti. Matthews má 69 získaných puků, Laine pouze 40, Kanaďan ztratil kotouč v 36 případech, Fin 53 toušů.

WPG Proč vyhraje Laine?
Laine všechny góly a nahrávky na ně stihl zapsat v menší porci duelů. Kvůli otřesu mozku odehrál o sedm utkání méně. Má navíc lepší bilanci ve vzájemných střetnutích (viz. již zmíněný hattrick). Ve čtyřech mačích se mu povedlo vstřelit hattrick (rekord NHL).


CBJ Má Werenski reálnou šanci?
Všeobecně platí, že se nejlepšími beky stávají hráči až ve vyšším věku, kdy mají potřebné množství nasbíraných zkušeností. To však neplatí v případě devatenáctiletého obránce Columbusu Blue Jackets Zacha Werenskiho. Ten nasbíral již 47 bodů (11+36), v tabulce pravdy má 20 kladných bodů a na ledě stráví v průměru přes 20 minut na duel. Oproti Lainemu a Matthewsovi zaznamenal více zářezů v početních výhodách (21). V neprospěch mistra AHL ze sezony 2015-16 hovoří špatná defenzivní čísla.

Osobní tip na vítěze: Patrik Laine