Olympiáda bez hvězd. NHL do Koreje nepojede

03. 04. 2017, 22:22 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poprvé od roku 1994, kdy se olympijské hry konaly v norském Lillehammeru, se hokejisté NHL pod pěti kruhy neobjeví. O neúčasti nejlepší ligy světa příští únor v jihokorejském Pchjongčchangu liga oficiálně informovala v dnešním oznámení. Většina hráčů se přitom vyjadřovala, že by reprezentovat chtěla, proti však byli majitelé. Problémem byly finanční náklady (pojištění, náklady na cestování, ubytování), které už nechtěl platit Mezinárodní olympijský výbor, ale ani NHL.

Takto NHL oficiálně odůvodňuje své rozhodnutí:

„Už předtím jsme dali najevo, že zatímco drtivá většina našich klubů se neústupně staví proti narušení sezóny 2017/18 za účelem olympijské účasti některých hráčů NHL, byli jsme otevření návrhům dalších stran, které by mohly mít na této věci zájem (například MOV, IIHF, NHLPA), aby Rada guvernérů mohla přemýšlet o přehodnocení svého pevného pohledu na věc.

Nyní již uběhlo několik měsíců a žádný smysluplný dialog se neuskutečnil. Místo toho nyní MOV vyjádřil svoje postavení, že účast NHL v Pekingu v roce 2022 je podmíněná účastí v Jižní Koreji v roce 2018. A NHLPA nyní veřejně potvrdila, že nemá žádný zájem nebo úmysl účastnit se jakékoliv diskuze, která by mohla olympijskou účast pro kluby zatraktivnit.

V důsledku toho a ve snaze udělat mezi protichůdnými zprávami a chybnými spekulacemi jasno, toto potvrdí náš záměr přistoupit k dokončení rozpisu na základní část sezóny 2017/18 bez jakékoliv pauzy pro Zimní olympijské hry. Tuto záležitost nyní považujeme za uzavřenou.“


Informace, že Korea se bude muset obejít bez hráčů NHL, se objevovaly již měsíce a během této doby snad nevyplula na povrch jediná nadějná zpráva, že by hráči NHL mohli do Pchjongčchangu odcestovat. A to i přesto, že řada z nich, včetně českého útočníka Jakuba Voráčka (čtěte ZDE), se vyjádřila, že by se zúčastnit chtěla, a stále je možné, že tak někteří také udělají.

The NHL has released the following statement regarding the 2018 Olympic Winter Games. pic.twitter.com/nqjYtsLHew

— NHL Public Relations (@PR_NHL) April 3, 2017