Ottawa vyrovnala sérii s Bostonem, v prodloužení rozhodl Phaneuf

16. 04. 2017, 00:32 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už popáté v letošních bojích o Stanley Cup jsme viděli, jak zápas došel do prodloužení. Ottawa totiž v klíčovém druhém duelu série proti Bostonu dokázala utkání, v němž prohrávala na začátku třetí třetiny o dvě branky, vyrovnat a v prodloužení pak uspěla díky zásahu Diona Phaneufa. Na programu je v průběhu noci ještě trojice dalších zápasů.

OTT OTTAWA - BOS BOSTON 4:3p (0:0, 1:3, 2:0, 1:0)

Přestože Ottawa vyhrála v základní části všechny čtyři vzájemné zápasy s Bostonem, v prvním duelu série proti Bostonu jí k to k výhře nijak nepomohlo. Skóre zápasu sice otevřela, ale Boston dvěma góly ve třetí třetině stav otočil a nakonec vyhrál. Dnešní střetnutí tak pro Senators bylo klíčovým utkáním, a to i z toho důvodu, že se v klubové historii (i s tou letošní 25 sérií v play off) ještě nikdy nepovedlo Ottawě postoupit poté, co prohrála úvodní dvě střetnutí. První zápas nám moc branek nenabídl, ale v tom dnešním už nás oba týmy potěšily více. Nikoli však v první třetině, ve které gól nepadl a ani šancí jsme tolik neviděli. Bruins byli ve druhé třetině střelecky aktivnější než domácí a výsledky se dostavily i v podobě branek. Tu první dal v necelé polovině prostřední dvacetiminutovky Drew Stafford, jenž si počkal u levého kruhu a po přistrčení Stalberga překonal Andersona. Z vedení se ovšem hosté těšili pouhých 70 sekund, když v přesilové hře vyrovnal po krásném ťukesu Clarke MacArthur. Když ale Senators dostali zanedlouho k dispozici další početní výhodu, tak si šance vytvořili, ovšem po chybě Andersona v rozehrávce se k puku dostal Dominic Moore, nahrnul ho před branku a dojíždějící Tim Schaller neměl s trefením prázdné branky žádný problém. Ještě do druhé sirény pak na 3:1 upravil v početní výhodě po Pastrňákově střílené nahrávce Patrice Bergeron a Boston měl nakročeno k tomu, aby urval i druhý zápas. Ottawa se ovšem tak jednoduše nevzdala a ve třetí třetině dokázala v rozmezí dvou minut a dvaceti sekund vyrovnat. Nejprve zkusil štěstí nahozením od modré Chris Wideman, aby v osmé minutě třetí periody srovnal na 3:3 po excelentní nahrávce Erika Karlssona na pravém kruhu nikým nehlídaný Derick Brassard. Do konce základní hrací doby už gól nepadl, a šlo se tak do prodloužení. Na jeho začátku měli Senátoři k dispozici za hloupé vyloučení kapitána hostů Zdena Cháry (zdržování hry) k dispozici ještě 107 vteřinovou přesilovou hru, a přestože tu nevyužili (i když dvakrát trefili tyčku), smutnit nemuseli, protože 12 sekund po jejím skončení napřáhl od modré Dion Phaneuf a propálil vše včetně Tuukky Raska. Série se tak přesouvá za stavu 1:1 na zápasy do Bostonu, kde oba týmy čeká v úterý od 1:00 SEČ třetí utkání.

Perličky:
* MacArthur vstřelil svůj první gól (v základní části + play off) od 19. dubna 2015 (třetí zápas prvního kola proti Montrealu).
* Tim Schaller se stal prvním hráčem Bruins, který vstřelil gól v play off, od 6. května 2013 (třetí zápas prvního kola proti Torontu - Daniel Paille).
* Popáté v letošním play off jsme viděli prodloužení (ze 13 utkání), přitom loni dospělo do nastaveného času z celkových 47 duelů prvního kola pouze sedm.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



ZBYTEK zápasů vám přineseme v samostatném článku