Maple Leafs rozhodli ve druhém prodloužení, Nashville opět s nulou

16. 04. 2017, 05:44 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Čtvrtý hrací den ve vyřazovacích bojích NHL nám přinesl čtveřici utkání. První, mezi Ottawou a Bostonem, začalo už ve 21:00, takže jsme vás o jeho výsledku informovali v samostatném článku. Další trojice utkání však následovala a rozhodně se bylo na co dívat. V sériích totiž šlo o klíčové duely, a zatímco Toronto dokázalo ve druhém prodloužení srovnat sérii s Washingtonem, tak Chicago podruhé za sebou nedokázalo na domácím ledě překonat Pekku Rinneho, prohrálo 0:5 a do Nashvillu pojede za stavu 0:2 na zápasy. Stejnou výhodu budou mít v úterý v Calgary hokejisté Anaheimu, kteří i druhý zápas vyhráli poměrem 3:2.

WSH WASHINGTON - TOR TORONTO 3:4p (0:1, 2:2, 1:0, 0:1)

Druhý zápas série byl na programu ve Washingtonu, kam znovu přijeli hráči Toronta, odhodlaní zapomenout na těsnou porážku 2:3 z prodloužení úvodního duelu, ve kterém vedli už 2:0, a vyrovnat sérii. Proti nim však nastoupila skvadra Capitals v čele s Alexanderem Ovečkinem, který si v letošním play off dělá zálusk na svůj první Stanley Cup v kariéře. A on i jeho spoluhráči za tímto cílem vyšli ve druhém zápase mnohem lépe než v tom prvním a na rozdíl od něj na začátku první třetiny neinkasovali. Právě naopak, už po 21 sekundách dostali přesilovku, v níž se musel činit Frederik Andersen v brance hostů. Zároveň hráli mnohem odpovědněji dozadu, takže Maple Leafs zdaleka neměli tolik šancí jako ve čtvrtek. Postupně ale začali Matthews a spol. hrát lépe, dostávat se do příležitostí a i díky početním výhodám nakonec třetinu na střely vyhráli (11:8). Především se jim však podařilo vstřelit branku, když po akci Jakea Gardinera dostal puk v mezikruží nikým nehlídaný James van Riemsdyk a přesnou střelou překonal Holtbyho.

Washington i do druhé třetiny vkročil lépe, vytvářel si šance a také dokázal vyrovnat. Svým prvním gólem v play off a celkově 42. v kariéře ve vyřazovacích bojích se prosadil ze svého typického místa v přesilovce kapitán Alexander Ovečkin. Holtby se pak musel vytáhnout proti pokusu Williama Nylandera, ale betonem puk zastavil a udržel vyrovnané skóre. To ve 12. minutě posunul správným směrem pro Washington obránce John Carlson, který si v přesilovce najel na střed a když k němu nikdo nepřistoupil, tak tvrdou dělovkou překonal Andersena. Leafs se ovšem po třech minutách podařilo vyrovnat, když se po odrazech dostal kotouč k volnému Kasperimu Kapanenovi, který se rychle zorientoval a prostřelil Holtbyho. Washington sice reklamoval ofsajd, a přestože to vypadalo, že by rozhodčí mohli gól nakonec neuznat, po videokonzultaci znovu ukázali na středový puntík. A aby toho nebylo pro domácí málo, mohlo Toronto na konci třetiny zahrávat přesilovku. A tu využilo, konkrétně se o to postaral střelou od modré Morgan Rielly.

Ve třetí třetině, zejména v jejím závěru, jsme viděli svižný a ofenzivní hokej na obě strany a často chybělo k gólu opravdu málo. Ještě předtím ale hrál především Washington, který se hnal za vyrovnáním, jehož se nakonec taky dočkal. Po dlouhém tlaku v útočném pásmu se k dorážce po střele Dmitryho Orlova do odkryté branky dostal Nicklas Backstrom a vyrovnal na 3:3. V závěrečných dvou minutách se hrál hokej na obě strany a nebýt Frederika Andersena, Toronto mohlo prohrát už v základní hrací době. To se ale nestalo a podruhé v sérii se šlo do prodloužení.

To stejně jako v prvním zápase nabídlo hokej nahoru dolů a šance na obou stranách. Washington mohl rozhodnout například v přesilovce, ale díky Andersenovi Toronto přežilo a samo naopak vyslalo do samostatného úniku Zacha Hymana, ale ten sám na Holtbyho neuspěl. Na konci prvního prodloužení si početní výhodu zahráli i Maple Leafs, ale ani Mattthews, ani Nylander na Holtbyho nevyzráli a stejně dopadl i z trestné lavice se vracející Ovečkin, jehož forhendový blafák Andersen vychytal a poradil si i s dorážkou o chvilku později.

Druhé prodloužení pokračovalo v podobném trendu jako to první a Andersen svůj tým opravdu držel, když několikrát vytáhl skvělé zákroky, a zabránil tak Capitals se ujmout v sérii vedení 2:0 na zápasy. Braden Holtby na druhé straně se také snažil ostošest, ale nakonec to byl on, kdo kapituloval. Svým druhým gólem v play off i v zápase se o to v čase 91:53 postaral Kasperi Kapanen, kterému zpoza branky nahrál do odkryté klece Brian Boyle, a dvacetiletý Fin se nemýlil. Série se tak přesouvá za stavu 1:1 do Toronta, kde oba týmy sehrají v úterý od 1:00 třetí zápas.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



CHI CHICAGO - NSH NASHVILLE 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Za posledních devět let se ještě nikdy nestalo, že by Chicago prohrávalo po úvodních dvou domácích zápasech série 0:2 na vítězná utkání. Protože ale Predators urvali díky gólu Viktora Arvidssona z první třetiny a 29 zákrokům Pekky Rinneho první zápas, museli Blackhawks této hrozbě čelit. A moc dobře nezačali, když už v první minutě pustili do úniku Arvidssona, ale ten naštěstí puk nezkrotil a branku z úniku netrefil. Na druhé straně pak tyčku trefil Richard Pánik a do další šance se dostal domácí Nick Schmaltz, ale Chicago si opět nedokázalo poradit s Rinnem. A tak přišla rána na druhé straně, konkrétně od Ryana Ellise, jenž sice na první pokus trefil padajícího Pánika, ale napodruhé, i díky skvělému clonění Arvidssona před Crawfordem, už skóroval. Predators se dostávali do střeleckých příležitostí i ve zbytku úvodní dvacetiminutovky, ale na Crawforda už nevyzráli, a do šatny tak oba týmy šly za stavu 1:0 pro hosty.

Druhá třetina jakoby připomínala prozatímní vývoj celé série. Chicago střílelo a chvílemi i tlačilo, ale Predators vyhrávali souboje, byli celkově rychlejší a až na výjimky nepovolovali svému soupeři žádné velké příležitosti. A navíc dávali góly. Neuběhly ani tři minuty a Mattias Ekholm skvělou nahrávkou vyslal do samostatného úniku Harrisona Zolnierczyka, který střelou do protipohybu Crawforda zvýšil na 2:0. Blackhawks přestříleli ve druhé dvacetiminutovce Nashville 14:10, ale brána Rinneho pro ně prostě byla zakletá. A jak zní staré sportovní přísloví: nedáš, dostaneš. A tak se taky stalo. Nashville přehrál napadající Chicago a po spolupráci Craiga Smithe a Pontuse Aberga uspěl z bezprostřední blízkosti Colton Sissons. Chicago před sebou mělo opravdu velmi složitý úkol.

Ale pořád se ještě nevzdalo. Hráči byli frustrováni, což doložil i nesmyslný faul Patricka Kanea na konci druhé třetiny. Když ho Blackhawks ve třetí třetině ubránili, znovu se pustili do útočení a do snahy konečně dát kýžený gól. Kouč domácích Joel Quenneville přeskupil formace a nejlepší tým Západní konference se dostával do šancí. Ale opět tu stál Rinne a skvěle organizovaná obrana Predators. Čas ubíhal, fanoušci postupně začali opouštět United Center, a když ve 14. minutě třetí dvacetiminutovky přidal čtvrtý gól Ryan Johansen, bylo jasné, že Nashville si poveze domů na třetí zápas pohodlné vedení 2:0 na zápasy. To pátým zásahem v přesilovce potvrdil minutu a tři čtvrtě před koncem dvacetiletý Švýcar Kevin Fiala. O třetí výhru se Predátoři pokusí v úterý od 3:30 SEČ, Chicago naopak potřebuje vyhrát, aby se nedostalo do téměř neřešitelné situace.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



ANA ANAHEIM - CGY CALGARY 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

Možná už jste to někdy slyšeli, ale Calgary prohrálo v Anaheimu. Už ve 29. zápase (základní část + play off) v řadě nedokázali Flames zvítězit na ledě Honda Center, a na domácí třetí zápas si tak povezou nepříznivý stav 0:2 na zápasy. I druhý zápas dopadl poměrem 3:2 stav pro Ducks, kteří stejně jako v tom prvním otevřeli skóre, tentokrát se o to přesnou střelou z pravé strany postaral Jakob Silfverberg. O tři minuty později zvýšil vedení domácích po objetí branky jejich nejlepší střelec ze základní části Rickard Rakell, ale hosté ještě do třetiny snížili, ve vlastním oslabení se o to po asistenci Michaela Frolíka postaral ze samostatného úniku Mikael Backlund. Ve druhé třetině měli ze hry více Plameny a také se jim podařilo vyrovnat, tentokrát z přesilové hry, kdy po kombinaci přesně zakončoval z mezikruží Sean Monahan. Když už to pak na konci zápasu vypadalo, že by tentokrát mohli Flames utkání dotáhnout alespoň do prodloužení, přišel trest Dougieho Hamiltona, který Anaheim potrestal. I když měl štěstí. Ryan Getzlaf totiž od modré chtěl pasem najít svého spoluhráče, ale místo toho se puk odrazil od hostujícího Lancea Boumy do branky Briana Elliotta. Calgary už odpovědět nedokázalo, a Anaheim si tak na třetí zápas do Calgary (úterý 18.4., 04:00 SEČ) odváží vedení 2:0.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.