Frederik Andersen si zaslouží uznání

24. 04. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Již druhým rokem se Toronto pod vedením Mikea Babcocka na lavičce, Lou Lamoriella v křesle generálního manažera a Brendana Shanahana jako prezidenta dostalo do vyřazovacích bojů. Tým se houževnatě bránil vítězi základní části z Washingtonu, jemuž nakonec podlehl v šesti utkáních a pouť ročníkem 2016-17 pro něj skončila. Fanoušci přesto mohou být hrdí. Tři mazaní a léty ostřílení lišáci, dokázali velmi rychle proměnit celek ze srdce hokejového světa, jak se metropoli přezdívá, na konkurenceschopného soka vedeného mladými puškami v čele s trojicí Auston Matthews, Mitchell Marner a William Nylander. Velmi důležitým krokem kupředu byla též obměna brankoviště. Dvojici Bernier-Reimer nahradil Frederik Andersen, jež dokázal, že se v něm šéfové Javorových listů nespletli, když ho přivedli z Anaheimu.

Sedmadvacetiletý Dán sice nedisponuje tak skvělými čísly jako kandidáti na Vezinovu trofej, přesto je zlepšení brankoviště u modro-bílých znát na první pohled. Svou sílu a kvality plně ukázal v březnu, kdy nastoupil do jedenácti klání, v nichž dokázal v osmi případech udržet úspěšnost svých zákroků nad 94% a navrch přidal jednu vychytanou nulu. Dohromady oblékl rodák z města Herning výstroj v šestašedesáti utkáních základní části letošní sezony a do bojů o slavný pohár šel jako jasná jednička.

Zde jasně ukázal, že je tím typem gólmana, který dokáže nejlépe zachytat, když jde, lidově řečeno, 'do tuhého'. Během zápasů číslo tři a čtyři sice nezářil (nezastavil ani 90% na něj letících puků), když ale série došla do zlomového bodu, byl téměř k nepřekonání. Jako příklad za všechny můžeme uvést dnešní eliminační duel. V něm museli Leafs vyhrát, v opačném případě by pro ně sen o Stanley Cupu skončil. Nepovedlo se. Parta vedená Alexanderem Ovechkinem vyhrála v prodloužení 2:1 a slaví postup do druhého kola. Andersen přesto držel Leafs dlouho nad vodou. Úchvatnými zákroky zastavoval jednu střelu za druhou a poprvé kapituloval až ve druhé polovině třetí periody, když puk skončil těsně za červenou čárou. Dohromady za celé utkání pustil pouze dva ze šestatřiceti projektilů soupeře a svou úspěšnost zásahů tedy vyšponoval na 94,4%. TO on je jedním z hlavních faktorů nečekaně úspěšného ročníku klubu z Original Six. Zaslouží si uznání.



Ukázka skvělé práce a trpělivosti Andersena