Edmonton vyhrál v Anaheimu i napodruhé, St. Louis srovnalo

29. 04. 2017, 07:49 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poté, co prvními zápasy odstartovalo druhé kolo i ve Východní konference, byla s druhými duely opět na řadě ta Západní. Po úvodních zápasech v ní v obou sériích vedly hostující týmy, které se tak pokusily si pro návrat domů vybudovat solidní vedení 2:0 na zápasy. Nashvillu se to proti St. Louis ale nepovedlo, když jim rozhodující ránu zasadil necelé čtyři minuty před koncem Tarasenko. To už ale neplatí pro Edmonton, který dokázal ubránit vedení 2:1 a domů do Kanady se vrací s vedením 2:0 na vítězná utkání.

STL ST LOUIS - NSH NASHVILLE 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)

Těžký úkol čekal na hokejisty St. Louis, kteří vstupovali do druhého zápasu jednak za stavu 0:1 na zápasy, jednak s vědomím, že opět nastoupí proti týmu, který ještě nepoznal v letošních vyřazovacích bojích chuť porážky. Na druhou stranu to pro Blues byla i určitá motivace. Svěřenci Mikea Yea vynikají v letošním play off zejména svou defenzivou a hrou Jakea Allena, útočení nepatří mezi jejich silné stránky a nejinak tomu bylo i ve druhém zápase série. Domácí celkem ohrozili Rinneho 20 střelami, vypracovali si 25 šancí ke skórování a šest těch vysoce nebezpečných. Přesto dokázali dát tři góly a vyhrát. Byli to ovšem Predators, kteří se ujali vedení, a to konkrétně v osmé minutě, když jednu ze tří střeleckých příležitostí v úvodní dvacetiminutovce využil tečí Ellisovy střely James Neal. Na konci třetiny přišel pro domácí fanoušky děsivý momenty, když hostující útočník Vernon Fiddler kolenem trefil obránce Blues Coltona Parayka, a i když ten musel do šatny, nakonec se do utkání vrátil. Fiddler byl naopak vyloučen do konce utkání. Co bylo ale pro Blues důležitější, podařilo se jim z následné přesilovky vyrovnat, o což se přesnou střelou postaral Vladimir Tarasenko. Do třetí třetiny vstupovaly oba týmy za stavu 1:1, ale Nashville s tím chtěl něco udělat. A taky že udělal: ve 44. minutě napřáhl z prostoru mezi kruhy k dělovce Ryan Ellis a propálil Allena - 2:1. Netrvalo dlouho, přesněji nějaké čtyři minuty, a bylo znovu srovnáno. Paraykovu vyraženou střelu totiž z bezprostřední blízkosti dorazil Jori Lehtera. První zápas vyhráli Preds díky gólu necelých pět minut před koncem a tentokrát se podařilo něco podobného Blues: v čase 56:09 totiž dal svůj druhý gól v utkání Tarasenko a poslal domácí do vedení. St. Louis pak přežilo závěrečný tlak, včetně tyčky po střele Josiho, a vyrovnalo sérii na 1:1 na zápasy. Třetí utkání je na programu v neděli od 21:00 SEČ na ledě Bridgestone Arena v Nashvillu.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



ANA ANAHEIM - EDM EDMONTON 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Velké překvapení se dnes mohlo zrodit ve druhém ranním utkání série mezi Anaheimem a Edmontonem. Stalo by se tak, kdyby Oilers dokázali vyhrát i druhý zápas, a ujali se tak vedení 2:0 na zápasy. Proti samozřejmě byli Ducks, pro něž byla porážka z úvodního duelu vůbec první v letošním play off. Pokud v něčem Oilers výrazně oproti svým soupeřům zaostávají, je to defenziva. Ale právě tu dnes Edmonton hodně potřeboval a dvojnásob to platilo pro Cama Talbota v brankovišti. Ten se stal ústřední postavou dnešního zápasu. Olejáři totiž nebyli ofenzivně ani střelecky aktivnější, o čemž hovoří i statistiky - 23:40 na střely, 24:38 na šance ke skórování a 11:18 na ty vysoce nebezpečné. Na rozdíl od domácích se ovšem hostům podařilo dát dva góly, což už po 65 sekundách od úvodního vhazování zápasu načal střelou z dálky Andrej Sekera. Do konce třetiny ovšem McDavid a spol. vyprodukovali další dvě střely, zatímco Anaheim celkově 12, a bylo tak jasné, kdo bude mít v tomto střetnutí převahu. Jenže Kačeři nedokázali překonat Talbota, a tak přišel zásah na druhé straně. Už v prvním utkání dal Edmonton dva góly z přesilovek a i tentokrát se mu povedlo početní výhodu využít. Ve 27. minutě se o to tečí Eberleovy střely postaral před brankou dobře postavený Patrick Maroon. A od té doby jakoby Oilers přestali hrát. Ducks nejprve necelých pět minut před druhou sirénou zásluhou Jakoba Silfverberga v přesilovce snížili, aby do třetí třetiny vstupovali odhodláni vyrovnat. Oilers se v podstatě celou třetí třetinu pouze bránili, vyhazovali puky do středního pásma a doufali, že vedení udrží, nebo že se jim podaří vstřelit gól a znovu odskočit. To se jim ovšem nepodařilo, ale ani Anaheim přes dvě tyčky a tunu dalších šancí gól nedal, a tak Edmonton vede 2:0 na zápasy a do třetího domácího duelu (pondělí 1. května, 01:00 SEČ) půjde s možností přiblížit se postupu do konferenčního finále.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.