Měl Karlssonův vítězný gól platit?

29. 04. 2017, 13:00 » Spekulace - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Máme za sebou teprve první utkání série mezi Ottawou a NY Rangers a už se nám tu objevují první kontroverzní momenty. Úvodní zápas vyhráli na domácím ledě poměrem 2:1 Senators, kterým vítězství čtyři minuty před koncem zajistil gólem z pravého rohu zpoza branky kapitán Erik Karlsson. Měla ale jeho branka platit?

Na začátek je třeba nejprve říci, že problém není v Karlssonově střele, která se odrazila od masky Henrika Lundqvista do branky. Problém je, alespoň podle Rangers, v tom, že Ottawa se měla do útočného pásma dostat díky neodpískanému zakázanému uvolnění.

Celá situace začíná, když Karlsson blízko vlastní modré čáry rozehrává. Rozhodne se totiž po mantinelu poslat puk směrem na útočníka Jeana-Gabriela Pageaua. Otázkou ovšem je, zda se Pageau puku dotkl, a zabránil tak zakázanému uvolnění. Z videa (níže pod textem) se to říci nedá, ale kouč Newyorčanů Alain Vigneault zdá se měl na tuto situaci dobrý výhled.

„Cítili jsme, že před jejich vítězným gólem mělo být zakázané uvolnění. Když se na to podíváme, na ty úhly, co máme, tak si myslím, že to měl být icing. Ale na konci zápasu musíte hrát a musíte toho udělat víc, abyste vyhráli, než jsme toho dneska udělali my,“ řekl Vigneault pro kanadskou televizní stanici Sportsnet.

Na rozdíl od ofsajdu a nedovoleného bránění brankáři se na zakázané uvolnění nevztahuje možnost použití Coach Challenge, takže když rozhodčí rozhodli, že se Pageau kotouče dotkl, nemůžou s tím Rangers nic udělat. Tak či onak se můžou pokusit zvítězit ve druhém zápase série, který je na programu dnes od 21:00 SEČ.