Bude tento rok patřit Senátorům z Ottawy?

01. 05. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Před sezonou nepatřili ani mezi velké kandidáty na postup do play off, nyní se Senátoři nacházejí ve druhém kole, kde vedou nad New York Rangers o dva zápasy a jsou blízko postupu do finále konference. Má tento tým potenciál dotáhnout sérii s Jezdci do vítězného konce, poradit si s vítězem duelu Pittsburgh-Washington a ve finále se probít přes mistra západní části ligy až ke Stanley Cupu?

Dlouhodobě úspěch Ottawy stojí a padá na dvou jménech. Erik Karlsson a Craig Anderson.

Prvním je kapitán celku, o jehož kvalitách vypovídá citát generálního manažera Pierra Doriona. "Osmý den stvořil bůh Erik Karlssona," smekl před svou největší hvězdou. Během osmi zápasů posbírat shodný počet bodů (1+7), má pět kladných bodů v tabulce pravdy, přes dvě zblokované střely soupeřů na zápas. Jedinou negativní statistikou je poměr záporný získaných ztracených puků (7:19).

Anderson zažívá velmi těžké období. Ukazuje, že ještě ve svých pětatřiceti letech dokáže držet krok s gólmanskou špicí. Jeho ženě však byla rozpoznána rakovina. Americký veterán tak zažívá velmi úspěšnou sportovní sezonu v kontrastu s nepředstavitelnou psychickou zátěží kvůli nemoci své partnerky. Když se Craig vrátil po sdělení této zprávy na led, hned v prvním zápasu vychytal nulu a po duelu nezadržel pláč. Právě tato událost celý tým stmelila.

Sens staví na defenzivě. Nemají žádného útočného vůdce typu Crosby, McDavid nebo Ovechkin. Občas se ale najde forvard, jež dokáže zahrát skvělý zápas a dovede červeno-bílé k triumfu. Jako příklad za všechny uvedeme jméno Jean-Gabriel Pageau. Ten v posledním střetnutí proti Rangers dokázal vstřelit čtyři góly, přičemž sám otočil třemi trefami z dvougólové ztráty ve prospěch Senátorů (a to new York vedl ještě pět minut před koncem třetí periody 5:3!). Proti Bruins zase zářil Bobby Ryan, dvojka draftu 2005, který dal dva vítězné góly. Ottawa takové 'hrdiny okamžiku' velmi potřebuje.

Zdá se, že Sens projdou i přes druhé kolo. V něm ale narazí na velmi silný a útočně laděný celek. Pittsburgh zatím nad Caps převažuje a vede též 2:0 na zápasy. Ottawa by v této sérii musela spoléhat na tuhou defenzivu vedenou Švédem Karlssonem, spolehlivého gólmana a vyrovnaný útok, v němž se čas od času některý forvard vynese nad ostatní. Přiveze tým do Ottawy Stanleyův pohár poprvé od roku 1927, tedy po 90 letech?