Nashville potvrdil domácí dominanci, vedení 2:1 zajistili obránci

01. 05. 2017, 00:03 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jak Predators, tak Blues mají v letošní vzájemné sérii velkou motivaci. Zatímco Nashville se pokouší poprvé ve své historii postoupit do konferenčního finále, tak St. Louis by se tam chtělo dostat podruhé v řadě a především ukázat všem kritikům, že to, že je v půlce sezóny i po výměně Shattenkirka viděli mimo elitní osmičku play off, byla chyba. Blíže postupu do finále Západní konference ovšem mají po třetím zápase Predátoři, kteří doma dokázali vyhrát v letošním play off i potřetí, a v sérii tak vedou 2:1 na zápasy.

NSH NASHVILLE - STL ST LOUIS 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Série mezi Nashvillem a St. Louis byla jako jediná po dvou utkáních vyrovnaná. Třetí utkání bylo pro oba dva týmy velmi důležité, protože mohlo zásadně určit další vývoj série. Predators v něm rovněž hájili domácí neporazitelnost v letošních vyřazovacích bojích (2-0), zatímco Blues to venkovní (3-0). Nashville už v základní části ukázal, že je doma velmi silný a jen tak zde neprohrává. A i do třetího duelu vstoupil aktivněji - Arvidsson z dorážky na začátku zápasu neuspěl, v samostatném úniku pak nedokázal v oslabení pořádně zakončit Johansen a i Forsbergovu střelu z mezikruží dokázal pokrýt Allen. Na co už ovšem šestadvacetiletý Kanaďan nedosáhl, byla střela Ryana Ellise z 11. minuty, který po třech minutách od vypršení přesilovky prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Allen ovšem chytal skvěle a poradil si i o čtyři minuty později s dobrou příležitostí Watsona a i s dorážkou Zolnierczyka.

Pokud Blues v první třetině jakžtakž ještě domácím stačili (na střely to bylo z jejich pohledu 10:11, na šance ke skórování 7:10), tak v té druhé byli výrazně horší. Z přesilovky na jejím začátku sice Nashville tlačil, ale Allen dobře pokryl Wilsonovu dorážku Subbanovy střely. Netrvalo ovšem dlouho a zaplněná do žluta oblečená hala se mohla radovat znovu. Predators totiž rychle rozehráli, Sissons na křídle našel volného Codyho McLeoda, který napodruhé dostal puk do branky, a poslal tak svůj tým do dvoubrankového vedení. Predators si vytvářeli šance i po zbytek prostřední dvacetiminutovky, kterou na střely ovládli 18:4, na šance ke skórování 15:6 a 4:2 na ty vysoce nebezpečné, ale gól už se jim vstřelit nepodařilo. St. Louis se ovšem k ničemu nedostávalo a svoji první střelu zaznamenalo až v čase 12:59. Naštěstí pro ně z ní ovšem hned padla branka: konkrétně Alexander Steen tečoval nabídku Pietrangela od modré za záda Rinneho. Do konce třetiny se ještě dostal do dobré příležitosti Perron, ale sám na finského gólmana nevyzrál. Do třetí třetiny tak šly oba týmy za stavu 2:1 pro domácí.

V závěrečné periodě základní hrací doby se, co se týče herní převahy, nic moc nezměnilo. Nashville byl většinu třetiny opět aktivnější a více držel puk. Navýšit vedení se po třech minutách pokoušel Arvidsson, ale po obkroužení branky nedokázal kotouč zasunout do prázdné branky. A tak mohlo udeřit na druhé straně, ale Bortuzzo z ojedinělé šance hostů orazítkoval pouze levou tyčku. Predators hrozili častěji, velkou šanci Neala, který s objevil sám před brankou, ale Allen zlikvidoval. Osudnou se mu ovšem v 55. minutě stala další střela obránce od modré. Tentokrát se do toho opřel Roman Josi a i díky dobré cloně Zolnierczyka před brankou překonal gólmana St. Louis. Predators tak zužitkovali dlouhý tlak čtvrté formace v útočném pásmu, v němž se domácí drželi 84 vteřin a nakonec z něho dali důležitý gól. Kouč Blues Mike Yeo se sice rozhodl už čtyři minuty před koncem zkusit hru v šesti, ale dobré příležitosti Stastnyho, jemuž zabránil v skoro jistém gólu skvělým obranným zákrokem Subban, Lehtery a Schwartze v brance neskončily. Nashville už stav 3:1 udržel, a do čtvrtého zápasu (středa 3. května, 03:30) tak půjde s vedením 2:1 na zápasy.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.