Pittsburgh musí zůstat trpělivý. Crosbyho zdraví je důležitější

03. 05. 2017, 18:05 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pittsburgh se na dnešní čtvrté utkání série proti Washingtonu bude muset obejít bez svého kapitána Sidneyho Crosbyho. Ten totiž v minulém duelu utrpěl po krosčeku od Matta Niskanena otřes mozku. Zranění, které ho v průběhu kariéry potkalo už mnohokrát a které mu mělo, podle mnohých, také předčasně ukončit kariéru.

Celé se to událo v šesté minutě první třetiny pondělního zápasu. Crosby ujel s Jakem Guentzelem do přečíslení 2 na 1, které ovšem kapitán Pittsburghu nezakončil, protože ho zezadu atakoval Alexander Ovečkin. Crosby jeho přistrčení neustál, ztratil rovnováhu a spadl směrem k Niskanenovi. Ten, zřejmě instinktivně, zvedl hokejku a trefil jí Crosbyho do hlavy, načež Crosby spadl na led. Z ledu sice odjel ještě po svých, ale nakonec se ukázalo, že utrpěl otřes mozku. Na včerejší tiskové konferenci to oznámil kouč Mike Sullivan.

„Podstoupí protokoly, které naši kluci vždy absolvují, když jim lékaři diagnostikují otřes mozku. Víte, podstatou těchhle věcí je to, že jsou všechny velmi rozdílné. Někdy se objeví rychle. Někdy ne. Já s nimi mám takové zkušenosti, že většinou jde o krátkodobé záležitosti. Takže budeme spoléhat na naše doktory a na jejich správné rady. A naši doktoři dělají v tomhle ohledu skvělou práci,“ řekl Sullivan.



Zatímco Niskanen, Crosbyho bývalý spoluhráč z Pittsburghu, vyfasoval od rozhodčích pětiminutový trest za krosček a trest do konce utkání, tak Penguins dokázali v utkání v závěru dohnat dvougólové manko. V prodloužení ovšem nakonec po brance Kevina Shattenkirka prohráli 2:3. V sérii i tak vedou 2:1 na zápasy. Ale bez Crosbyho (a Letanga, jenž už nehraje od začátku play off) to budou mít Tučňáci proti vítězovi základní části podstatně těžší.

Momentálně je pro Penguins ještě jedna věc mnohem důležitější: aby Crosby byl zdravotně v pořádku. A to především, co se dlouhodobého hlediska týče. Už prvních šest utkání v letošní sezóně chyběl devětadvacetiletý Kanaďan kvůli otřesu mozku. Mezi sezónami 2010/11 a 2011/12 ovšem absentoval dokonce ve 101 zápasech v základní části kvůli problémy spojenými s otřesem mozku. Dokonce se spekulovalo o tom, že možná bude muset ukončit kariéru. Nebo že už nikdy nebude hrát na takové úrovni jako předtím. Tyto černé scénáře se ovšem nenaplnily a za poslední dvě sezóny vidíme Crosbyho v jeho opravdu vrcholné formě.

Když Crosby chyběl na začátku základní části, Penguins raději počkali, aby se ujistili, že jejich kapitán budde 100% připravený, než aby ho pustili hrát dřív a riskovali možný návrat zranění. Byli trpěliví. Jenže dnes čelí úplně jiné situaci. Play off, možnost obhajoby Stanley Cupu. Penguins by svého kapitána potřebovali co nejdříve, přece jenom patřil proti Washingtonu k nejlepším hráčům. Ano, sice pořád mají v týmu Malkina, Kessela a spol., ale Crosby je momentálně nejlepší hokejista na světě. A jen těžko byste netoužili mít nejlepšího hokejistu na světě připraveného na ledě.



Penguins ovšem musí zůstat trpěliví. Crosby bezesporu touží po návratu možná víc než kdokoliv jiný, ale i on musí zůstat trpělivý. Dokud neprojde každým testem, dokud si nebude na 100 % jistý, že když mu někdo v zápase opět uštědří hit, tak nebude nic riskovat. Crosby je ovšem už natolik zkušený, aby to věděl.

Pittsburgh včera trénoval ve své druhé aréně UPMC Lemieux Sports Complex. Crosby sice v hale přítomen byl, ale tréninku se neúčastnil. Přestože nebyl ani na ledě, tak údajně měl dobrou náladu a byl pozitivně naladěný. Chybět Pittsburghu bude i Crosbyho spoluhráč Conor Sheary, jenž také utrpěl ve třetím zápase otřes mozku. Sheary ale na druhou stranu alespoň před úterním tréninkem bruslil, i když samotných cvičení se už neúčastnil.

Penguins doufají, že budou moci loňského vítěze Conn Smythe Trophy už brzy opět přivítat v sestavě. Nic ale nesmí uspěchat, dlouhodobé Crosbyho zdraví je pro klub důležitější než výsledek v letošním play off.

Coach Sullivan: "Sid has been diagnosed with a concussion. He will be out for tomorrow's game. We will evaluate him from there." pic.twitter.com/9Gwph8UDPb

Pittsburgh Penguins (@penguins) May 2, 2017