Vegas má druhého hráče. Z KHL přichází Šipačov

05. 05. 2017, 19:10 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Vadim Šipačov sice není prvním hráčem, který podepsal smlouvu s novým týmem Vegas Golden Knights, ale určitě je prvním velkým podpisem v historii klubu. Třicetiletý Rus, který celou svoji kariéru strávil v KHL, podepsal s Knights dvouletou smlouvu s celkovou hodnotou devět miliónů dolarů. Stal se tak druhým hráčem v historii klubu, tím prvním je jednadvacetiletý prospekt Reid Duke.

„Vadim je obrovsky šikovný playmaker, který má za sebou impozantní kariéru v KHL. Dvakrát v ní vyhrál titul, za poslední dvě sezóny patřil k lídrům v kanadském bodování a na mezinárodní úrovni zažíval úspěchy v dresu Ruska. Věříme, že bude klíčovým hráčem i v NHL,“ uvedl v prohlášení generální manažer George McPhee.

Šipačov skutečně v minulé sezóně patřil k nejlepším hráčům KHL. S 76 body (26+50) v pouhých 50 zápasech byl třetím nejproduktivnějším hráčem ligy. Loni pomohl Rusům 18 body v 10 utkáních k bronzu, rok předtím zaznamenal u cesty za bronzem devět bodů, v roce 2014 pak zaznamenal sedm bodů a vyhrál zlato. Loni v září pak odehrál dvě utkání na Světovém poháru a připsal si v nich jednu asistenci. To všechno zní nadějně, a to i když vezmeme v úvahu fakt, že ho žádný tým z NHL nikdy nedraftoval.

NEWS: The Golden Knights have signed center Vadim Shipachyov to a two-year contract.

More: https://t.co/d08RKHNUT1 pic.twitter.com/9kx2tFAofu

— Vegas Golden Knights (@GoldenKnights) 5. května 2017



Je těžké odhadnout, kolik kvalitních hráčů dokáží Golden Knights získat během expanzního draftu, ale pro různé volné hráče (ať už z Evropy, z univerzitní NCAA nebo z trhu s volnými hráči) je Vegas dobrou šancí jak se prosadit do NHL. Proto se nemůžeme divit, že McPhee a spol. se snaží z KHL odlákat také Šipačovova spoluhráče z Petrohradu Jevgenije Dadonova, který rovněž patří k nejproduktivnějším hráčům KHL a který na rozdíl od Šipačova má za sebou 55 utkání v dresu Floridy během let 2009 a 2012.

Ani Dadonov zřejmě nebude chtít nějaký nízký plat, takže očekávejte něco málo pod 4.5 miliónů dolarů, které bude brát Šipačov. Ale Golden Knights to zřejmě risknou. Což tedy není v Las Vegas nic výjimečného.

Updated Golden Knights Lines😉
CC: @BSH_Joe

Guy-Vadim Shipachyov-Reid Duke
Guy-Guy-Guy
Guy-Guy-Guy
Guy-Guy-Guy

Guy-Guy
Guy-Guy
Guy-Guy

— Vegas Golden Knights (@GoldenKnights) 5. května 2017