Blues odvrátili hrozbu vyřazení, Ducks dělí výhra od postupu

06. 05. 2017, 17:16 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Prvního postupujícího do druhého kola nám mohla přinést série mezi St. Louis a Nashvillem, ale i na její konec si nakonec budeme muset minimálně jedno utkání počkat. Blues totiž výhrou 2:1, na které se gólem podílel také Dmitrij Jaškin, odvrátili hrozbu vyřazení a znovu jí budou čelit v neděli. Ve druhém duelu pak Edmonton nepotvrdil dominanci venkovních týmů v sérii s Anaheimem, ztratil v závěru zápasu třígólové vedení a nakonec prohrál ve druhém prodloužení. Více ale už v našem tradičním review!

STL ST LOUIS - NSH NASHVILLE 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Nashville se dnes mohl stát prvním postupujícím do finále konference, a to v případě, kdyby St. Louis porazil i v pátém duelu na ledě Scottrade Center. Blues jednoznačně zvolili před zápasem defenzivní strategii, protože hostům povolili pouhých 22 střel na branku a také jediný gól. Do utkání nenastoupil v sestavě domácích Alexander Steen, jehož nahradil český útočník Dmitrij Jaškin. A tah to byl dobrý, protože právě on otevřel poté, co domácí v první třetině nevyužili dvouminutovou přesilovku 5 na 3, v šesté minutě druhé dvacetiminutovky skóre utkání. Stačilo mu dobře se zorientovat před brankou a dorazit vyraženou střelu Pietrangela za záda Rinneho. Predátoři ovšem o osm minut později srovnali krok, o což se po pohledné kombinaci v přesilovce postaral svým třetím zásahem v probíhajícím play off James Neal. Ve třetí třetině byla hra relativně vyrovnaná (oba týmy měly stejně střeleckých pokusů na branku - 19), ale jediný gól dali hokejisté St. Louis. Už po pouhých 25 sekundách od úvodního buly se o něj postaral z dorážky před brankou volný Jaden Schwartz, a poslal tak svůj tým do vedení. To už domácí nepustili, a hrozbu vyřazení tak prozatím odvrátili. Čelit jí ale opět budou v neděli od 21:00 SEČ na ledě Nashvillu.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



ANA ANAHEIM - EDM EDMONTON 4:3p (0:0, 0:3, 3:0, 1:0)

Klíčový pátý duel byl na programu v Anaheimu, kde se mělo rozhodnout o tom, kdo bude mít v Edmontonu šanci postoupit. Oilers přijeli do Honda Center s úmyslem potvrdit dominanci hostů v sérii, ale v první třetině to tak moc nevypadalo. Ducks v ní totiž byli mnohem lepším týmem, na střelecké pokusy vyhráli 27:10 a dominovali i v dalších statistikách. Všech 13 střel a další šance ke skórování ovšem chytil Cam Talbot, a to včetně trestného střílení z 10. minuty, které střelou mimo zařízení neproměnil kapitán Ryan Getzlaf. Právě on však měl spoustu dalších šancí, ale Talbot na všechny vyzrál. A jak se říká: nedáš, dostaneš! A tak se také stalo. Ve druhé dvacetiminutovce totiž Olejáři značně přidali na tempu a byli v útočném snažení aktivnější než v předchozím průběhu utkání. Navíc to potvrdili už po pouhých 15 sekundách od úvodního buly prostřední periody, o což se dorážkou po odražené střele postaral Leon Draisaitl. Ducks poté fauly Ritchieho a Fowlera dali hostům k dispozici přesilovku 5 na 3, na což doplatili. Baseballovou dorážkou ze vzduchu totiž zvýšil na 2:0 Connor McDavid. A kapitán Edmontonu zaúřadoval znovu v čase 32:28, když nejdříve dobře vyvezl puk, aby po narážečce připravil gól pro Drakea Caggiulu. Do šaten tak odcházeli Oilers s vedením 3:0. Ve třetí třetině byl obrázek hry jasný: Anaheim tlačil, zatímco Edmonton bránil svoje třígólové vedení. A dlouho, dlouho držel hosty Talbot. Ducks ho dokázali překonat až v úplném závěru, ale v rozmezí 35 sekund, když nejprve s přispění teče Drasaitla snížil Getzlaf, aby zakrátko další střelou od modré přiblížil domácí vyrovnání Cam Fowler. A co bylo nemožné, se stalo: po skrumáži v brankovišti se k dorážce dostal Rickard Rakell a vyrovnal. 3:3. Přestože se v jednu chvíli zdálo, že Oilers mají jistou výhru. Anaheim opět předvedl, že comebacky umí. V prvním prodloužení sice gól nepadl, ale Ducks už hru ovládli, což stvrdili v tom druhém, když hosty přestříleli 6:0 a rozhodující zásah duelu dal v 97. minutě Corey Perry. To znamená, že Anaheim půjde do šestého utkání na ledě Edmontonu (pondělí 01:00 SEČ) s možností postoupit do finále Západní konference.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.