Bobby Ryan si spravuje chuť po nevydařené základní části

14. 05. 2017, 18:00 » Informace z klubů - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Píše se rok 2005. V jednom ottawském hotelu jsou ubytováni na pokoji Sidney Crosby a Bobby Ryan. Oba teenageři čekají na chvíli, kdy vystoupí pánové v obleku na pódium a jeden z nich do mikrofonu prohlásí jejich jméno. Oběma junákům bylo jasné, od jakých mužů je uslyší. První volili na draftu Pittsburgh Penguins, kteří dle očekávání udělali z Crosbyho jedničku výběru nováčků. Následovalo nandání dresu, kšiltovky, skupinové foto a na řadu přišli Mighty Ducks of Anaheim. Ti do svého purpurového trikotu oblékli Bobby Ryana.

Oproti Sidovi však zůstával v juniorech a do prvního týmu se napevno dostal až během sezony 2008-09. Od tohoto ročníku zažil čtyři třicetigólová léta a byl jedním z tahounů kalifornského celku. Po výluce 2012-13 byl vyměněn do Ottawy Senators, kde se stal spíše tvůrcem akcí. V letošní základní části se mu ale vůbec nedařilo. Připsal si v ní pouhých 25 bodů, z čeho se mu podařilo vsítit pouze 13 gólů. Poté ale začalo play off a třicetiletý Američan ožil.

Na ledě je najednou vidět a stal se nejvýraznějším útočníkem Sens. Dnes v noci tuto skutečnost potvrdil v duelu proti Pittsburgh Penguins. Svého kamaráda Crosbyho na ledě naprosto předčil. Zatímco nevýrazný kapitán Tučňáků nezaznamenal ani jeden bod, Ryan měl podíl na obou trefách svého týmu. Nejdříve krásnou přihrávkou zpoza brány našel Jean-Gabriela Pageaua a nakonec sám rozhodl první klání o trofej Prince z Walesu, když v brejku překonal Marca-André Fleuryho. Byl to jeho třináctý bod v letošních vyřazovacích bojích. Pokud se mu podaří na tyto výkony navázat i v následujících zápasech, budou nuceni zadáci Pens předvádět nejlepší výkony, aby tuto neřízenou střelu dokázali zastavit.