Kempe a Lööke = odraz nového trendu

22. 05. 2017, 10:00 » Analýzy - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jens Lööke, Hunter Miska, Cam Dineen a Mario Kempe. Čtyři hokejisté, se kterými Arizona podepsala před startem nové sezony NHL 2017/2018 smlouvu. Kdo bude následovat?

Zatím posledním úlovkem v síti generálního manažera Coyotes Johna Chayky se stal forvard Mario Kempe. Švédský křídelník podepsal v úterý 16. května s vedením Pouštních psů jednoletý dvoucestný kontrakt za 650 000 dolarů. V případě, že se tento osmadvacetiletý borec neprobojuje na soupisku prvního týmu, bude brát na farmě v Tucsonu 125 tisíc dolarů.

"Jde o spolehlivého 'two-way' hráče, který na obou koncích kluziště odvede velké kvantum práce. Hraje se zápalem, energií, je schopen nastoupit ve všech herních situacích," pochvaluje si čerstvou akvizici Chayka. "Sledujeme i další volné evropské hokejisty. Jde totiž o dobrý, rychlý a účinný způsob, jak zajistit větší 'hloubku' hráčského materiálu v naší organizaci."

Mario Kempe působil minulé tři roky v Kontinentální hokejové lize, kde oblékal dres celku Viťaz Podolsk. Co se týče minulé sezony - v ročníku 2016/17 zapsal tento 122. hráč draftu NHL z roku 2007 (Philadelphia Flyers) v základní části 34 bodů (14+20) v 56 zápasech. V play off KHL přidal další čtyři starty a jednu asistenci.

Podpis Kempeho (a předtím dalšího Švéda Jense Löökeho) nesignalizuje jen snahu vedení Arizony zkvalitnit sestavu. Symbolizuje i jeden trend, který před pár lety v organizaci Kojotů prakticky neexistoval. Nebyl takovou prioritou. Nyní se však dere na povrch, nabírá důležitějších kontur. O čem je řeč? O plán Desert Dogs posilovat tým "zvenčí" (myšleno hráči, kteří naposledy působili v Evropě).

Když byl klub ve vlastnictví NHL a generálního manažera dělal Don Maloney, měli Yotes z různých důvodů (především však kvůli finanční úspoře, respektive restriktivní finanční politice) pouze jednoho skauta pro monitorování hráčů na starém kontinentu. A tento skaut, který sídlil v České republice, k tomu všemu pracoval jen na částečný úvazek. Ze základny v Česku pak tento "brigádník" podnikal cesty po celé Evropě... Následek? Nevýrazná úspěšnost "Kojotů" v draftech a, jak řekl sám Chayka, "nedostatečný počet kvalitních hráčů na soupisce ve věku od 24 do 30 let".

Really happy to sign my first @NHL contract with the @ArizonaCoyotes #dreamcometrue

— Mario Kempe (@kempemario) 16. května 2017



S novými vlastníky přišla změna, Coyotes podnikli nápravu. Arizona má nyní pět evropských skautů!
Thomase Carlssona ve Švédsku, Sergeje Kuzněcova v Rusku, Maxe Kolu ve Finsku, Roberta Neuhausera v Česku a Bretta Stewarta v Norsku.

Všichni tito pánové kromě "svých" zemí sledují hokejisty i v dalších státech našeho kontinentu - v Německu, Dánsku, Švýcarsku, Francii, Itálii, Slovinsku a pobaltských zemích.

Navíc - pro účely skautingu do Evropy sem tam zaletí i samotný generální manažer Desert Dogs John Chayka (osobně například navštívil letošní mistrovství světa v Německu a Francii).

Každých pět, šest týdnů se pak do Evropy vydává na "skautí misi" i ředitel amatérského skautingu Tim Bernhardt.
"Čtvrtina hráčů v NHL tvoří Evropané," řekl stavitel kádru "Pouštních psů" Chayka. "Budeme mnohem více konkurenceschopnější, pokud se nám tam (v Evropě) podaří najít dobrého hráče pro NHL. Jde o oblast, do které určitě chceme hodně investovat."

Very honored to sign my first NHL contract with the @ArizonaCoyotes , amazing feeling!

— Jens Lööke (@jensLooke) 12. dubna 2017



Autor: Josef Hlaváč, ve spolupráci s coyotes.cz