Kanada přišla o svoji poslední naději. Přesto se má na co těšit

26. 05. 2017, 14:30 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Letošní boje o Stanley Cup byly jiné než ty loňské. Alespoň pro kanadské fanoušky. Loni totiž žádný ze sedmi týmů nedokázal vůbec do play off postoupit, natož bojovat o Stanley Cup. Letos si ale ve vyřazovacích bojích zahrála hned pětice kanadských klubů, a přestože tři z nich vypadly hned v prvním kole, prapor naděje stále drželi Oilers a Senators. Edmonton ale vypadl ve druhém kole a Ottawa skončila gól na dosah od finále Stanley Cupu. To znamená, že série bez vítězného kanadského týmu se prodloužila na 24 let.

Je to trochu ironické. Hokej se v Kanadě zrodil. Většina hráčů (až do nedávna) pochází z Kanady. Kanada pravidelně sbírá úspěchy na mezinárodních akcích a největší hvězdy planety jako Sidney Crosby, Jonathan Toews, Connor McDavid či Carey Price pochází z kolébky hokeje. Kanadských týmů je však oproti 24 americkým pouhých sedm, což také indikuje, že je větší pravděpodobnost, že Stanley Cup skončí v USA než v Kanadě.

Přesto je série 24 let bez úspěchu kanadského týmu v play off smutná. Kanada by si triumf zasloužila, naposledy ho zažila v roce 1993, kdy Stanley Cup po čtyřiadvacáté v historii vyhráli Montreal Canadiens. Od té doby nic. Přesto se můžou kanadští fanoušci na finále těšit. Stále v něm totiž uvidí spoustu kanadských hráčů, včetně Sidneyho Crosbyho na straně Pittsburghu a P.K. Subbana na straně Nashvillu. Finálová série začíná v noci z pondělí na úterý a kompletní program zápasů najdete na tomto odkaze.

With Ottawa eliminated, Canada's #StanleyCup drought now at 24 years. The 1993 Montreal Canadiens are the last 🇨🇦 team to win it. #TSNHockey pic.twitter.com/FOxBugcFyo

— TSN Hockey (@TSNHockey) May 26, 2017