Rinne, nebo Saros? Predators zatím mlží

03. 06. 2017, 14:45 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Trenére, kdo začne ve třetím zápase v brance? Nebudeme mluvit o rozhodnutích v sestavě, zněla už tradiční odpověď kouče Nashvillu Petera Laviolettea. Ten totiž před zápasy zkrátka s novináři o změnách v sestavě nemluví. A nejinak tomu bylo i tentokrát. On a oba gólmani už však podle jeho slov odpověď znají. A co se dá odečíst z včerejšího tréninku i z pozdějších rozhovorů, v brance opět začne zkušenější Pekka Rinne.

Rinne byl v prvních třech kolech fantastický. V tom prvním deptal střelce Chicaga a v dalších dvou se výrazně zasadil o postup proti St. Louis a Anaheimu. Finále Stanley Cupu, do kterého se dostal poprvé ve své kariéře, je pro něj zatím zakleté. Stejně jako Penguins, proti nimž nikdy ve své kariéře nevychytal výhru, když startoval v brance. A nic se na tom nezměnilo ani po prvních dvou utkáních.

V tom prvním inkasoval čtyři góly z jedenácti střel, zatímco ve druhém ho po třech a půl minutách třetí třetiny a čtyřech obdržených brankách stáhl Laviolette ze hry a do branky šel Juuse Saros. Ve dvou zápasech tak Rinne inkasoval ze 36 střel osm gólů (77.8 %) a problémy v brankovišti jsou jedním z důvodů, proč Predators v sérii prohrávají 0:2.

#Preds Pekka Rinne:

1st Rd - 0.70 GAA, .976 SV%
2nd Rd - 1.86 GAA, .932 SV%
Conf. Final - 2.23 GAA, .925 SV%
Cup Final - 4.69 GAA, .778 SV%

— Sportsnet Stats (@SNstats) 1. června 2017



„Poslední dva zápasy mi nevyšly tak, jak jsem chtěl, a vím, že v sázce je hodně a že je to finále a všechno, ale pořád se cítím sebevědomě. Na ledě se cítím sebevědomě a připravuju se stejně jako před každým zápasem,“ řekl Rinne.

Jedna věc nám ale může naznačit, kdo bude zítra ve 2:00 SEČ stát při hymnách v brance domácích. Přestože Laviolette stále odmítá svoje rozhodnutí prozradit, nápovědu nám poskytl náhradník Jusse Saros. Ten totiž řekl, že mu ještě nikdo neřekl, jestli bude v brance on, nebo Rinne. „O tom nic nevím,“ prohlásil.

Laviolette ale ve čtvrtek řekl, že gólmani už to ví. A kdyby dvaadvacetiletý nováček chytal, zřejmě by o tom byl od svého kouče informován. To naopak Rinne po pátečním tréninku uvedl, že „si to nechá pro sebe“. Z toho se dá usoudit, že Rinne bude chytat. Na samotném tréninku pak navíc chytal v brance, která je určena pro toho gólmana, jenž bude začínat.

Pekka Rinne is in the starter's net at #preds practice.

— Chris Johnston (@reporterchris) June 2, 2017



Saros však stejně jako ostatní hráči Predators mají ve svou jedničku naprostou důvěru.

„Mám pocit, že je tím stejným Pekkou, kterým byl celou sezónu a celé play off. Takže v tom se nic nezměnilo,“ řekl Saros.

„On je jedním z nejlepších brankářů v lize, takže on je posledním, kým bychom se měli trápit. Když přijde zápas a on se musí předvést, tak je vždycky na svém místě, takže není pochyb o tom, že na něm opět bude,“ je si jistý P.K. Subban.

„Pekka ví, že to není o něm. Je to o nás. My dovolujeme soupeři dvakrát za sebou přečíslení 2 na 1 a my mu dovolujeme šance, které si proti takovému týmu nemůžeme dovolit. Nemůžeme očekávat, že udělá každý zákrok, ať už mají spoustu šancí nebo málo. Na tom nezáleží. Jde o kvalitu šancí a myslím si, že musíme zlepšit naši práci, abychom ty kvalitní limitovali,“ myslí si obránce Ryan Ellis.

„Všichni mu věříme. Bez něj bychom tady dneska nebyli. On je jedním z našich pilířů a očekávám, že bude skvělý,“ věří útočník Colton Sissons.

A nakonec i samotný Rinne, který si cení podpory svých spoluhráčů, věří, že dokáže Predators pomoci k vítězství. „Nechci tady sedět a celou dobu mluvit o tom, jak se vrátím zpátky. Prožíváme skvělé play off, skvělou sezónu. Myslím si, že zkrátka musíme ty dva zápasy hodit za hlavu, posunout se dopředu a najít způsob, jak uspět.“