Predators čelí neznámé situaci. Poradí si s ní?

11. 06. 2017, 18:25 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Hokejisté Nashvillu si v letošním play off prošli mnohým: nejprve senzačně ve čtyřech utkáních vyřadili favority ze Chicaga, poté zdolali přemožitele jednoho z objevů letošní sezóny St. Louis, ve finále konference si poradili s Getzlafem a spol., i když v rozhodujících zápasech neměli své dva top centry, a nakonec ve finále hrdě bojují s úřadujícími šampióny. Jedné situace však Predators ještě nečelili: hrozbě vyřazení. To se ale s dnešním šestým utkání mění, Rinne a spol. totiž dnes musí bezpodmínečně vyhrát, jinak jejich sezóna i vyhlídky na Stanley Cup končí.

Do karet jim zcela určitě hraje jedna věc: že domácí tým má v letošním finále bilanci 5-0 a že Predators sami mají v letošních vyřazovacích bojích na ledě Bridgestone Arena bilanci 9-1 a že zde ještě neprohráli v základní hrací doba. Navíc se zdá, že hostujícím gólmanům se venku prostě nedaří, což dokazují statistiky Matta Murrayho z třetího a čtvrtého utkání i ty, co v Pittsburghu během tří zápasů a tří proher zapsal Pekka Rinne.

Nashville má také v letošním play off v zápasech, které následovaly po prohře, bilanci 5-1 a už v této sérii dokázali vyrovnat stav poté, co prohrávali 0:2. Jediný rozdíl mezi dneškem a předchozími dvěma měsíci je ten, že tentokrát si už Fisher a spol. nemůžou dovolit zaváhat. Prohra je totiž odsoudí k 15 poraženým a Penguins naopak zajistí obhajobu loňského triumfu.

Predators ale věří, že jsou schopní i tentokrát zareagovat na prohru, v tomto případě debakl 0:6, dobře a vynutit si sedmé utkání. „Vzhledem k tomu, že náš tým nehraje dobře, my tu máme opravdu upřímné kluky, a když nehrajeme, tak jak bychom chtěli, obvykle na to přijde dobrá odpověď,“ říká kouč Preds Peter Laviolette.

„Musíme hrát lépe. Ale už jsme v minulosti prokázali, že ji hrát umíme, a věříme si, že to (v šestém utkání) předvedeme,“ dodává Laviolette.

Predators už v předchozích úsecích ve finálové sérii velmi dlouho kontrolovali hru, byli lepším týmem. Dokonce i v prvních dvou utkáních byli mnohem aktivnější, a kdyby se výsledky řídily spravedlností, možná by už v Nashvillu dávno slavili Stanley Cup. To ale neplatilo v pátém utkání. Penguins totiž naprosto na svého soupeře vlétli, vstřelili tři góly už v úvodní dvacetiminutovce, další tři přidali ve zbývajících čtyřiceti minutách a nakonec dokráčeli k jasné výhře 6:0.

Pokud se něčím v Nashvillu opravdu trápí, je to stav obránce Ryana Ellise. Ten totiž odehrál v šestém duelu necelých 11 minut, než ve druhé třetině odstoupil kvůli neznámému zranění. Ani doteď ještě není známé, zda nastoupí, ale očekává se, že spíše ne. Jeho místo sice zaujmou buď Anthony Bitetto, nebo Brad Hunt, ale absence Ellise, jenž ve 21 utkáních zaznamenal 13 bodů (5+8) a je členem top defenzivní čtyřky Preds, může být znát. Společně s Romanem Josim totiž měli na starost Crosbyho formaci a v šestém utkání by se na tom nic nezměnilo, nota bene když má Nashville možnost dostřídávání.

Laviolette nic nového o Ellisovi během posledních dnů neřekl, ale byl víc než ochotný hodit za hlavu to, co se stalo v šestém utkání. „Nejsme spokojení s tím, jak jsme hráli. Jsme připraveni to přiznat a jsme připraveni se posunout dál. Ale opět, myslím si, že to hrozně moc pozitiv, co jsme si z téhle série vzali. V pátém zápase nám to nevyšlo. Pittsburghu ano. A to chceme obrátit.“