KOMENTÁŘ: Pittsburgh znovu šampiónem. Není to škoda?

16. 06. 2017, 15:00 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pittsburgh je opět šampiónem. Podruhé v řadě a potřetí od roku 2009. Spousta fanoušků ještě pořád oslavuje vítězství Penguins. Není pochyb o tom, že letošní vyřazovací boje opět přilákaly nové lidi a ukázaly jim, co to ten hokej vlastně je. Hlavní zásluhou ovšem nemají Penguins. Pardon, Crosby a spol. sice určitě jsou velkým lákadlem, ale tentokrát to bylo něco jiného, co NHL zajistilo další popularitu. Byli to Nashville Predators.

Aby se hokej hrál ještě v červnu v Tennessee, to místní nikdy nezažili. Ono se není co divit, Predators totiž nikdy ve své historii (až do letošního roku) nepostoupili přes druhé kolo, natož hned do finálové série. Proto tento úspěch vzbudil ve městě velkou pozornost. Naštěstí pro NHL to ovšem nebylo jenom ve městě, název Predators totiž budil ohlasy po celém světě.

Ono to vlastně není žádné překvapení, ten příběh prostě musí přitahovat. Klub, založený ani ne před 20 lety, který nikdy nezažil žádný pořádný úspěch, s mladým kádrem, z kterého vyčnívá silná defenziva bez svého dlouholetého kapitána, ale s jednou s největších osobností v celé lize, s veteránem v brance a mohutně podporovaný nejednou pěveckou hvězdou z Tennessee. Preds navíc postoupili do play off z posledního šestnáctého místa, ale na cestě do finále se dostali přes oba dva vítěze divizí v Západní konferenci, a překonali tak všechna očekávání.

Trochu to připomíná loňské tažení San Jose, akorát Nashville byl považován za ještě většího outsidera. Oba dva týmy však mají mnoho společného, včetně toho, jak dopadli. Sharks i Predators totiž nakonec prohráli. A to je možná škoda. Proč, ptáte se? Jednoduše proto, že by tak NHL možná získala ještě více fanoušků a nabrala ještě více na popularitě.

Penguins totiž sice vyhráli, ale není pochyb o tom, že když nějaký tým dlouho dominuje, už to přestane lidi bavit. Ne že by Tučňáci negenerovali NHL nové fanoušky, Crosby a Malkin jsou určitě velkými taháky, ale nové příběhy neznámých kluků, jak si užívají pro ně do té doby cizí pocit vítězství, by zcela určitě byly mnohem atraktivnější.

Neberte tenhle článek jako nějakou snahu za každou cenu hodit špínu na Penguins, stejně se to dá aplikovat i na předchozí případy, jakými byli Chicago Blackhawks či Los Angeles Kings.

Nové týmy zkrátka přitahují, což je přesně to, o co jde Garymu Bettmanovi a spol. Rozšířit hokej mezi co nejvíce lidí a zdatně konkurovat dalším severoamerickým sportům baseballu, americkému fotbalu a basketbalu. Ze sportovního hlediska Penguins zaslouženě uspěli - vyhráli více zápasů než kterýkoli jiný tým - ale z toho marketingového by možná bylo lepší vítězství Nashvillu.