Jak by mohli Golden Knights vybírat?

21. 06. 2017, 15:00 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už dnes v noci od 2:00 se během expanzního draftu dozvíme, které hráče si Golden Knights vyberou ze zbývajících 30 týmů, které předevčírem zveřejnily seznamy svých chráněných hráčů. Poté, co byly tyto seznamy odkryty veřejnosti, experti i fanoušci začali dávat dohromady své tipy a odhady, jak se generální manažer Vegas George McPhee rozhodne. My vám přinášíme jeden z dílen známého časopisu The Hockey News i s původním komentářem autorů.

Autoři před samotným "draftem" připomínají, že ze seznamů nechráněných hráčů nemusí být každý hráč dostupný. Některé týmy by si totiž rády ochránily i ty hráče, kteří se na původní seznamy z jakýchkoliv důvodů nevešli,
a tak uzavřely s Vegas trejdy, kdy si za prospekty anebo volby v draftu zajistí, že o své vyvolené hráče nepřijdou. Situaci ve Vegas, včetně možné posily z KHL, jsme pro vás včera rozebrali v našem večerním článku. Teď už se ale pojďme vrhnout na samotný draft časopisu The Hockey News!

ANA Anaheim Ducks - Logan Shaw

Josh Manson ani Sami Vatanen z Anaheimu neodejdou, předpokládá se, že Golden Knights za jejich dodatečnou ochranu dostanou od Ducks něco na oplátku. Tím něčím by mohl být prospekt a střelec Sam Steel. Ducks jsou s Ryanem Getzlafem, Coreym Perrym a Ryanem Keslerem pořád favority na Stanley Cup, a proto ještě nechtějí svoji přeplněnou obranu oslabovat.

ARI Arizona Coyotes - Alexander Burmistrov

Burmistrov sice od svého příchodu do Arizony ukázal, co v něm je, ale Coyotes si ho stále můžou dovolit obětovat, tedy za předpokladu, že do NHL budou naplno připraveni naskočit megaprospekti a centři Dylan Strome a Clayton Keller.

BOS Boston Bruins - Colin Miller

To, že Bruins musí z trojice Kevan Miller, Adam McQuaid a Colin Miller dva z nich uvolnit na seznam nechráněných hráčů, už jsme věděli. Podle mého názoru si Knights vyberou Colilna Miellera, který je o šest let mladší než McQuaid a jeho plat činí polovinu toho McQuaidova.

BUF Buffalo Sabres - William Carrier

Příchod Nathana Beaulieua znamenal to, že Sabres nedokázali ochránit Zacha Bogosiana, ale je nepravděpodobné, že si Vegas vezme jeho plat ve výši 5.14 miliónů dolarů, ledaže by k němu Buffalo přihodilo nějakou volbu v draftu. Carrier je do těla hrající útočník, kterému je pouze 22.

CGY Calgary Flames - Michael Stone

Dokážu si představit, že Golden Knights pár nechráněných volných hráčů podepíšou. Stone je velký pravoruký obránce, který by mohl hrát ve druhém nebo třetím obranném páru. Ale, pokud si mezi ostatními týmy nevyberou někoho lepšího, klidně může nastupovat v první obranné dvojce.

CAR Carolina Hurricanes - Klas Dahlbeck

Když působil v chicagské organizaci (především na farmě), tak vypadal Dahlbeck jako docela solidní prospekt. Centimetry mu nechybí a do NHL pořád ještě pořádně nenakoukl. Ve 25 je přitom stále relativně mladý.

CHI Chicago Blackhawks - Trevor van Riemsdyk

Podobné drafty se u fanoušků i expertů mění měsíc od měsíce, ale u každého, který jsem dělal, mi vycházelo, že ze Chicaga odejde do Knights Trevor van Riemsdyk. V NHL se jedná o prověřeného obránce, hrát by mohl asi ve druhém nebo třetím páru.

COL Colorado Avalanche - Mikhail Grigorenko

Grigorenko, kdysi velký talent v juniorské lize, by potřeboval rekultivovat. Když mu Golden Knights dají šanci, mohl by znovu ožít. Pořád mu je jen 23.

CBJ Columbus Blue Jackets - William Karlsson

Zprávy z Columbusu říkají, že Jackets udělali s Vegas postranní smlouvu, která jim zajistí, že nepřijdou o určité hráče, například Joshe Andersona. Místo toho si McPhee a spol. vyberou útočníka do posledních dvou formací, někoho jako Matta Calverta či Williama Karlssona - výměnou za to by měli dostat prospekta a volbu v prvním kole letošního draftu.

DAL Dallas Stars - Jamie Oleksiak

Přes dva metry vysoký obránce, draftovaný v prvním kole. Do Vegas půjde buď on, nebo dražší útočník Cody Eakin.

DET Detroit Red Wings - Petr Mrázek

Věřím v teorii, že Vegas si vezme v draftu více brankářů, než bude potřebovat a pak je bude ostatním týmům v lize dále odprodávat. Schválně se dívejte. Mrázkův talent předčí jeho nedávné výsledky. Ještě není pozdě, aby se stal skvělým brankářem.

EDM Edmonton Oilers - Jujhar Khaira

Myslel jsem si, že Oilers ochrání Khairu a na pospas vydají Letestua, ale jeho heroický výkon z play off z něj v očích generálního manažera Petera Chiarelliho udělal nepostradatelného hráče. Místo toho se tu tak nabízí nepříjemný do těla hrající útočník Khaira.

FLA Florida Panthers - Jason Demers

Demers nebude s dalšími čtyřmi sezónami a průměrným platem 4.5 miliónů za ročník nejlevnějším hráčem, ale Vegas se pořád musí nějak dostat nad 60 % platového stropu a Demers navíc může hrát v prvním obranném páru. Nesázel bych na to, že si Vegas vybere 30-gólového střelce Jonathana Marchessaulta. Tam určitě bude nějaká postranní dohoda.

LAK Los Angeles Kings - Brayden McNabb

McNabb po určité úseky ukazoval, že se dokáže držet vedle top obránců, jakým je Drew Doughty, a nyní, když je připraven Derek Forbort, si Kings můžou dovolit ho ztratit.

MIN Minnesota Wild - Erik Haula

Nemyslím si, že by Golden Knights sáhli po Ericu Staalovi či Mattu Dumbovi. Ani náhodou. Tam taky bude nějaká postranní dohoda. Wild si naopak můžou dovolit přijít o checking centra Haula, na NHL už je totiž připraven Joel Eriksson Ek.

MTL Montreal Canadiens - Tomáš Plekanec

Knights by mohli využít služeb veteránského centra, jakým Plekanec, potenciální kapitán, který by mohl hrát ve všech situacích, je. Příští léto se taky stane nechráněným volným hráčem, takže během uzávěrky by mohl přilákat pozornost. Habs by taky k němu mohli přihodit ještě volbu v draftu, aby se zbavili Plekancova šestimiliónového platu, uvolnilo by jim to totiž prostor pro novou smlouvu pro Alexandera Radulova.

NSH Nashville Predators - Colton Sissons

Predators se nyní stávají oběťmi svého širokého útoku. Věděli jsme, že top čtyřka Nashvillu bude pod ochranou. A pokud nějaký útočník potřebuje speciální ochranu pomocí postranní dohody, je to James Neal. Takže co takhle Sissons, hvězda z nedávného play off?

NJD New Jersey Devils - Mike Cammalleri

Někdo musí dávat ve Vegas góly a dostupný Cammalleri by byl skvělým týmovým ambasadorem.

NYI New York Islanders - Ryan Strome

Nepanikařte, že Islanders ochránili tři útočníky a pět obránců, a ani to jim nestačilo na to, aby ochránili Calvina de Haana. Tam určitě bude nějaká postranní dohoda. Místo toho si Knights vezmou Stromea, další projekt vhodný na rekultivaci po vzoru Grigorenka.

NYR New York Rangers - Antti Raanta

Pokud Raanta neskončí jako jednička Vegas, pořád se jedná o jednoho z nejlepších hráčů, kteří nebudou během expanzního draftu chráněni. Smlouvu má ještě na jeden rok za pouhý milión dolarů.

OTT Ottawa Senators - Marc Methot

Dion Phaneuf díky své klauzuli o nevyměnitelnosti neochráněn nebude, takže Ottawa musela vydat na pospas partnera Erika Karlssona z první dvojice Methota. Do Vegas by přinesl duch lídra a jeho hlas by v šatně byl slyšet. Navíc by byl dalším z dobrých kandidátů na kapitána.

PHI Philadelphia Flyers - Michael Del Zotto

Další nechráněný volný hráč bez smlouvy. Del Zotto by byl pro Knights obráncem do přesilovky.

PIT Pittsburgh Penguins - Marc-André Fleury

Je garantováno, že Golden Knights si z Pittsburghu vyberou Fleuryho. Otázkou je, zda ho vymění do dalšího týmu, což by ale opět znamenalo, že by se musel vzdát své klauzule o nevyměnitelnosti. Které týmy však pořád potřebují jedničku, když Calgary nyní přivedlo Mikea Smithe? Jenom Philadelphia Flyers, ale ani to není jisté. Dá se předpokládat, že se Fleury stane tváří Golden Knights.

SJS San Jose Sharks - Mikkel Boedker

Není nejlevnější, ale umí rychle bruslit a ve Vegas může hrát ve formaci, která bude dávat góly. Pokud bude mít dostatek času na ledě, může dát okolo 20 gólů.

STL St. Louis Blues - Nail Yakupov

Dokonce víc než to, že by si Knights vybrali Grigorenka anebo Stromea, jsem nadšený z představy, že si vyberou Yakupova. Nevidíte prostě to, že ještě jednou v kariéře zazáří, než ho úplně odepíšeme?

TBL Tampa Bay Lightning - Yanni Gourde

Tohle by mohl být McPheeův největší úlovek. Gourde ukázal během toho, co ho Bolts na jaře povolali, potenciál v NHL a v AHL ho dovedl k dokonalosti.

TOR Toronto Maple Leafs - Brendan Leipsic

Leafs si evidentně opravdu cení silových hráčů, a vydali tak na pospas hráče s technikou na způsob Brendana Gallaghera, který byl za poslední roky jedním z nejlepších hárčů v AHL. Tak berte, Vegas.

VAN Vancouver Canucks - Luca Sbisa

Ve Vancouveru není při absenci talentů moc na výběr, ale Sbisa může odehrát cenné minuty a příští léto mu končí smlouva, takže by o něj mohl být při uzávěrce zájem.

WSH Washington Capitals - Philipp Grubauer

Další člen operace Hromadění gólmanů. Pokud by ho Knights nevyměnili, tak by byl skvělým kandidátem na dlouhodobou jedničku Vegas.

WPG Winnipeg Jets - Marko Daňo

Nejsem si jistý, proč se Daňovi nedostává více obdivu. Přitom je to docela nadějný prospekt, který jen potřebuje šanci hrát.

Sestava z expanzního draftu podle THN:

Brankáři:

Marc-Andre Fleury
Phillip Grubauer
Petr Mrázek
Antti Raanta

Obránci:

Klas Dahlbeck
Michael Del Zotto
Jason Demers
Brayden McNabb
Marc Methot
Colin Miller
Jamie Oleksiak
Luca Sbisa
Michael Stone
Trevor van Riemsdyk

Útočníci:

Mikkel Boedker
Alexander Burmistrov
Mike Cammalleri
William Carrier
Marko Daňo
Yanni Gourde
Mikhail Grigorenko
Erik Haula
William Karlsson
Jujhar Khaira
Brendan Leipsic
Tomáš Plekanec
Logan Shaw
Colton Sissons
Ryan Strome
Nail Yakupov

zdroje: thehockeynews.com