Oblečte si kabáty, čas Columbusu nadešel!

28. 06. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pokud byl při udělování letošních cen největší individuální hvězdou kapitán Edmonton Oilers Connor McDavid, mezi týmy vládl Columbus. Pro Blue Jackets znamenala sezona 2016-17 největší úspěch v dějinách tohoto klubu z Ohia. Téměř do konce základní části bojovali o zisk President's Trophy pro nejlepší cleek dvaaosmdesátizápasového maratonu, poprvé v historii překonali stobodovou hranici (108), připsali si padesát výher a fanoušci žili hokejem. Hokejová horečka v Columbusu dosáhla svou vrcholů. Tím prvním byla druhá nejdelší série výher v dějinách ligy (16), když Jackets mezi 26. listopadem a 5. lednem nepřišli ani o bod a vyhoupli se na čelo ligového pelotonu, druhým vrcholem hokejového šílenství bylo první kolo play off, v němž však tvrdě hrající celek podlehl pozdějšímu mistrovi z Pittsburghu v pěti duelech.

Hlavní důvody úspěchů? Sergei Bobrovsky a John Tortorella.

První jmenovaný se vysloužil Vezina Trophy určenou nejlepšímu gólmanovi ročníku. Osmadvacetiletý Rus zastavil 93.1% všech střeleckých pokusů soupeřů a v 63 duelech, do nichž nastoupil, se mu podařilo celkem 41 přeměnit ve výhru. Za zápas zřídkakdy dostával více než dva góly (prlměrně 2.06) a k nim přidal nejvíce nul v kariéře (7). Zisk slavného poháru zopakoval, jelikož mu byl udělen již za ročník 2012-13.

O Johnu Tortorellovi se začínalo diskutovat jako o trenérovi, kterému již tzv. 'ujel vlak', tedy že jeho metody jsou zastaralé a nestačí držet krok se současným trendem. A není se čemu divit. Od roku 2004, kdy dovedl ke Stanley Cupu Tampu Bay, díru do světa neudělal. Nesedl si se svými hráči v New York Rangers, o nic lépe se nedařilo pod jeho vedení ani Vancouveru Canucks. Když Columbus po sérii sedmi porážek vyhodil kouče Richardse, nejednoho odborníka překvapil jeho nástupce v podobě Johna Tortorelli. Ten byl vždy známí svými spory s hvězdami koučovaných celků, které s čistým svědomím klidně nechal sedět na tribuně. Ani první sezona na lavičce Jackets nebyla výjimkou. Tentokráte jeho nelibost pocítil Ryan Johansen, který sezonu nakonec dohrál v Nashvillu. Tortorella ovšem letos dokázal, že rozhodně do starého železa nepatří, zapracoval do sestavy talentované mladíky, naordinoval týmu svou tvrdou taktiku a nyní si odnáší Jack Adams Award pro nejlepšího kouče ligy.

Columbus však není pouze o těchto dvou jménech. V sestavě se zabydlel devatenáctiletý zadák Zach Werenski, který byl za své výkony odměněn nominací na Calder Trophy pro nejlepší ho nováčka ligy. Stal se zároveň nejproduktivnějším zelenáčem v dějinách klubu (11+36). Zapomínat z noviců nesmíme ani na Lukáše Sedláka. Českobudějovický rodák sice nesbírá body po hrstech (7+6), ale na ledě odvádí v checking line důležitou, převážně obrannou, činnost. Do sestavy se na 26 zápasů podíval též Oliver Bjorkstrand (6+7) a většinu ročníku odehrál aktivně i bek Markus Nutivaara (2+5).