Chystá se obří smlouva pro McDavida! Přes 13 miliónů za rok

29. 06. 2017, 16:05 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Z Edmontonu se pomalu ale jistě stává jeden z favoritů na boj o Stanley Cup a nezpochybnitelnou a hlavní příčinou této situace je Connor McDavid. Ten byl před sezónou, svoji druhou v kariéře a první kompletní, jmenován kapitánem a v nové roli dotáhl Oilers na dosah postupu do finále konference. Jenže po příští sezóně mu končí smlouva a Olejáři s ním samozřejmě budou chtít podepsat novou. A ta je vyjde draho, podle nejnovějších zpráv by se díky ní totiž měl McDavid stát nejlépe placeným hráčem v NHL.

Dvacetiletý Kanaďan odehrál přelomový ročník. Poté, co mu zranění zkrátilo předchozí ročník, totiž tentokrát odehrál všech 82 utkání a nasbíral v nich neskutečných 100 bodů, včetně 30 branek. Po sezóně tak bral díky velkému náskoku Art Ross Trophy, na udílení cen v Las Vegas pak dostal rovněž Ted Lindsay Award (ocenění udělované samotnými hráči) a rovněž Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy. Klíčovou roli sehrál i v play off, kde ve 12 zápasech zaznamenal devět bodů (5+4).

Na smlouvu čeká také další důležitý hráč Oilers Leon Draisaitl, jenž se 1. července může stát chráněným volným hráčem. Jednadvacetiletý Němec už si v NHL odkroutil třetí sezónu a s 77 body v 82 duelech ukázal, že patří k největším hvězdám ligy. Ještě více pak zazářil ve vyřazovacích bojích, když si ve 13 zápasech připsal 16 bodů (6+10) a byl asi největším tahounem mužstva.

McDavid a Draisaitl jsou pro Edmonton stejně důležitými jako pro Pittsburghu Sidney Crosby a Evgeni Malkin, jako pro Chicago Jonathan Toews a Patrick Kane nebo jako pro Washington Alexander Ovečkin a Nicklas Backström. Podpis nových smluv je tak pro generálního manažera Petera Chiarelliho prioritou číslo jedna.

Zejména u McDavida však půjde o opravdu velký kontrakt. Podle posledních zpráv kanadské televizní stanice Sportsnet se mluví o osmileté smlouvě s průměrným ročním platem okolo 13.25 miliónů dolarů (celková hodnota 106 miliónů). Jak poukázal novinář Elliotte Friedman, pro Oilers půjde na jednu stranu o výhru, protože chtěli osmiletý kontrakt, ale na druhou stranu takto vysoký plat je výrazně limituje v podepisování dalších hráčů (a to stále ještě nepočítáme Draisaitla).

Edmonton nyní má pod platovým stropem místo okolo 17.1 miliónů dolarů, což by měly pokrýt platy pro McDavida a Draisaitla. Ten Drasaitlův by se měl pochybovat okolo 8 miliónů dolarů - ale zatímco Draisaitl by se chtěl dostat k částce okolo 9 miliónů, tak Edmonton by ho rád dostal někam mezi 7 až 8 miliónů dolarů. Smlouva by pak měla být rovněž osmiletá a v platnost vstoupí od příští sezóny. Ta McDavidova začne platit až od ročníku 2018/19 a oficiálně ji obě strany můžou podepsat až 1. července.

Pokud bude McDavid skutečně brát přes 13 miliónů, stane se nejlépe placeným hráčem ligy. Toto označení momentálně požívají Toews s Kanem, kteří oba berou shodně po 10.5 miliónech. Ve světě platů by však šlo o revoluci, vždyť Crosby bere 8.7 miliónů a Malkin 9.5.

Further to @TSNRyanRishaug McDavid mention, hearing deal will be around $13.25M for 8 yrs. Big win for EDM to get that term, as opposed to 5

— Elliotte Friedman (@FriedgeHNIC) 28. června 2017