Hráči, kteří vystoupali díky sezoně 2016-17 na hvězdné nebe

13. 07. 2017, 21:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Každý ligový ročník nám rozsvítí na hokejovém nebi nejednu hvězdu. Ani letošek nebyl výjimkou a celá řada hráčů se dostala buď z průměru na další úroveň nebo úspěšně restartovalo svou kariéru anebo se uvedla hvězdně ihned ve svém premiérovém ročníku. v minulém dílu našeho seriálu jsme probrali nováčky, nyní jsou na řadě první dvěš vyjmenované kategorie.

CHI Richard Pánik

Prosadil se do NHL spolu se svými kamarády Ondřejem Palátem, Radko Gudasem a Andrejem Šustrem. Všichni započali své kariéry mezi mantinely nejvyšší hokejové ligy v dresu Tampy Bay, ovšem v současnosti zde hrají již pouze Palát se Šustrem. Radko Gudas sráží soupeře tvrdými hity ve Philadelphii a Richard Pánik zažil průlomovou sezonu v barvách Chicago Blackhawks. Jeho osobní maximum bylo do jubilejního stého ročníku pouhých 17 bodů, přičemž tento zisk více než zdvojnásobil, jelikož zapsal 44 bodů (22+22). Výrazně si také polepšil v tabulce pravdy. I zde dosáhl s +14 body nejlepšího výsledku kariéry, též můžeme prohlásit o počtu vstřelených vítězných gólů (5).

VGK Jonathan Marchessault

Když se Floridě zranili Jonathan Huberdeau a několik dalších tahounů týmu, ujal se nečekaně iniciativy šestadvacetiletý Kanaďan Marchessault. Během základní části ročníku 2016-17 nastřílel 30 gólů a dohromady zaznamenal 51 bodů. Bylo proto velkým údivem, když si ho Panthers neochránili před expanzním draftem, přičemž o něj logicky přišli. Marchessault se tak chystá na svou pátou ligovou sezonu v dresu již čtvrtého klubu. Nyní se může stát nejzářivější hvězdou na kasíny v Las Vegas.

NSH Ryan Ellis

Během play off se stal nejdůležitějším zadákem sestavy Preds, kteří se dostali až do finále bojů o Stanleyův pohár, Ryan Ellis a zastínil své více oslavované kolegy P.K. Subbana a Romana Josiho. Ofenzivně zářil zejména v prvních dvou sériích proti Chicagu Blackhawks a St. Louis Blues, během soubojů proti Anaheim Ducks a Pittsburgh Penguins se naopak zaměřil hlavně na obranu. Dohromady během dvaadvaceti duelů nasbíral 13 bodů (5+8), v defenzivní činnosti poté dominoval zejména v počtu zblokovaných střel (2.3/zápas) a odebraných puků (13). Chránit si tohoto muže na expanzním draftu byla pro Davida Poillea, generálního manažera preds a čerstvého držetele pro ocenění nejlepšího architekta týmu v lize, povinnost.

NSH Viktor Arvidsson

Predators zažili průlomovou sezonu ve všech ohledech. V tomto procesu byl zahrnut též Švéd Viktor Arvidsson. Toho naštěstí v jeho čtyřiadvaceti letech nepostihl známý syndrom druhé sezony a naopak se výrazně zlepšil. Svůj bodový zisk dokonce více než ztrojnásobil a namísto 18 bodů z minulé sezony jich zapsal plných 61 (31+30). Ve vyřazovacích bojích poté předvedl jedny z nejhezčích gólů, kdy si hravě poradil s obranou a přelstil též gólmana. Celkem poté během čtyř sérií zapsal 13 bodů (3+10).

PIT Justin Schultz

Pittsburgh ztratil v důsledku zranění elitního zadáka Krise Letanga. Na první pohled pohroma. Ve však, pokud máte v sestavě Justina Schultze. Ten neuspěl v Edmontonu a byl během ročníku 2015-16 vyměněn právě k Pens. V letošní sezoně se již naplno rozvinul jeho talent a ofenzivní bek zapsal během základní části 51 bodů. Stačilo? Ale kdepak! Při mistrovské jízdě Tučňáků nastřádal proti Columbusu, Washingtonu, Ottawě a Nashvillu celkem 17 bodů a připsal si asistenci u gólu Patrica Hornqvista, který vsítil gól zaručující Stanley Cup.

EDM Connor McDavid

Connor McDavid byl hvězdou již před touto sezonou. Co tedy dělá v tomto seznamu? Zažil průlomovou sezonu. Asi málokdo čekal, že již ve 20 letech zastíní svým bodovým ziskem takové velikány jako Crosby či Kane a po sezoně si odnese Hart Trophy, Art Ross Trophy i Ted Lindsay Award. jediný však překonal stobodovou hranici, když nastřílel 3é gólů a přidal 70 asistencí. Jeho spolupráce s leonem Draisaitlem a Patrickkem Maroonem vytvořila jeden z nejnebezpečnějších útoků ligy, který dotáhl Oilers poprvé po 11 letech do play off. Nejmladší kapitán v dějinách si vysloužil smlouvu, která mu od sezony 2018-19 zaručí 100 milionů dolarů (12.5/rok). Nový král ligy se zrodil. nyní čeká na korunovaci.