Preview: 25. Detroit Red Wings

06. 09. 2017, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Po sezoně plné neúspěchů a osobní tragédie se Detroit Red Wings přeskupují do nových bojů.

Veteráni Darren Helm, Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall a Henrik Zetterberg jsou jedinými pamětníky v aktivní sestavě Wings posledních oslav se Stanley Cupem (2008) a pomalu předávají pochodeň svým mladším kolegům, již by měli do nové arény přivést i nové triumfy.



#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
25.DET Detroit Red WIngs8233361379207:244X-X9-0XX:XX17-17-716-19-6


Henrik Zetterberg
HENRIK ZETTERBERG DET
Levé křídlo
Základní část 2016/17
GP: 82 | G: 17 | A: 51 | Body: 68
Střely: 195 | +/-: 15
Sezona 2016-17 znamenala první neúčast organizace Red Wings v play off od roku 1990 a zároveň loučení se svou stařičkou Joe Louis Arenou. V průběhu sezony navíc zemřel majitel Mike Illitch, který vlastnil klub od poloviny 80. let minulého století a celek z nejchudšího velkého města USA se loučil se zesnulou legendou Gordie Howem.

Komunita Rudých Křídel tak rozhodně neměla moc důvodů k úsměvu a oslavám. Týmové bodování vyhrál s 68 zápisy Henrik Zetterberg, který si i přes svůj věk (36) stále drží slušnou výkonnost. Dařilo se též nováčkům Anthony Mathovi a Andreasi Athanasiouovi. Ostatní již tak nezaujali. Kdysi téměř třicetigólový střelec Gustav Nyquist se zmohl na pouhých 12 přesných zápasů, o něco málo více se čekalo též od Slováka Tomáše Tatara, výkonnostně klesli Frans Nielsen či Dylan Larkin. Jedničce Petru Mrázkovi se ročník vůbec nezdařil a postupně se na jeho místo vrátil zkušený Jimmy Howard, který by měl být dle zákulisních informací jedničkou týmu v příští sezoně.



PŘÍCHODY A ODCHODY:

Generální manažer Ken Holland byl i přes neúspěch poměrně neaktivní. Neztratil žádného ze svých klíčových hráčů, naopak přivedl zkušeného zadáka Trevora Daleyho ($3.178 mil./rok), jenž vyhrál s Pittsburghem dva Stanley Cupy. Defenzivně laděný bek by měl zaujmout místo v jedné z elitních obranných dvojic. I druhá větší posila je obránce. Tvrdě hrající Američan Luke Witkowski ($0.750 mil./rok) hrál doposud v organizaci Lightning z Tampy Bay.

Do prvního týmu se budou snažit dostat mladíci v čele s trojicí Tyler Bertuzzi, Evgeny Svechnikov a Filip Hronek. První jmenovaný, vítěz Butterfield Trophy (obdoba Conn Smythe Trophy v AHL), sbíral na farmě během vyřazovacích bojů bod na zápas a měl nejvýraznější podíl na zisku mistrovského titulu Grand Rapids. Druhý jmenovaný pravděpodobně začne sezonu v AHL, ale má velký potenciál dostat se na soupisku Detoritu. Ofenzivní diamant v podobě Filipa Hronka získal 61 bodů v 59 utkáních základní části farmářské soutěže a mohl by se usadit v ‚áčku‘ již letos.




PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Tomáš Tatar-- Henrik Zetterberg - Gustav Nyquist

Justin Abdelkader - Dylan Larkin - Anthony Mantha

Andreas Athanasiou - Frans Nielsen - Darren Helm

Tyler Bertuzzi - Luke Glendening - Riley Sheahan



OBRANA


Danny DeKeyser - Trevor Daley

Niklas Kronwall - Mike Green

Jonathan Ericsson - Nick Jensen


GÓLMANI

Jimmy Howard - Petr Mrazek

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Andreas Athanasiou
ANDREAS ATHANASIOU DET
Centr
Základní část 2016/17
GP: 64 | G: 18 | A: 11 | Body: 29
Střely: 120 | +/-: -7
České fanoušky jistě bude zajímat osud Filipa Hronka. My jsme si ale vybrali útočníka s řeckými kořeny Andrease Athanasioua. Ten by se směle mohl v rychlosti rovnat kapitánovi Oilers Connoru McDavidovi, je autorem jednoho z nejhezčích gólů letošní sezony (zde). V základní části posbíral 29 bodů (18+11) a má potenciál se ještě výrazně zlepšovat. Podaří se mu naplnit očekávání?



TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Wings budou postupně zapracovávat do prvního týmu své talenty z farmy. To ale zabere nějaký čas a Detroit nebude favoritem ani v sezoně 2017-18. Ostudu nové hale sice neudělají, valný úspěch však také nečekejte.