Preview: 20. Winnipeg Jets

11. 09. 2017, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jets jsou obdařeni skupinkou impozantních mladíčků a pracují na sobě se slibnou nadějí úspěchu.

Obsazení devátého místa v konferenci jistě není důvodem k bujarým oslavám. Ve Winnipegu se však za něj v polovině dubna nezlobil nikdo. Místní Jets totiž mají v kádru řadu talentovaných mladíků, kteří fanouškům dávají velkou naději na zaznamenání největších hokejových úspěchů v historii tohoto ledového království, kde se teploty po většinu roku drží hluboko pod bodem mrazu.




#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
20.WPG Winnipeg Jets824035787249:256X-X3-1XX:XX22-18-118-17-6


Mark Scheifele
MARK SCHEIFELE WPG
Centr
Základní část 2016/17
GP: 79 | G: 32 | A: 50 | Body: 82
Střely: 160 | +/-: 18
Minulý ročník znamenal pro Winnipeg Jets pouze dvě jména. Patrik Laine a Mark Scheifele. Okolo těchto mladých útočníků se postupně začíná stavět tým s vítěznou mentalitou. První jmenovaný, devatenáctiletý Fin, nastřílel ve své premiérové sezoně téměř čtyři desítky gólů a celému hokejovému světu ukázal, že se řadí mezi největší talenty nastupující generace. Jeho parťákovi Scheifelemu je již čtyřiadvacet a vypracoval se během několika málo let na elitního centra, který sbírá přes bod na utkání.

Achillovou patou týmu byli gólmani. Největší porci zápasů odchytal čtyřiadvacetiletý Connor Hellebuyck, sekundoval mu Michael Hutchinson. Ani jeden se s úspěšností svých zákroků nedostal na 91% a i přestože dokázali chytat v některých utkáních skvěle, jejich dlouhodobé výkony byly nevyrovnané. Do osmi zápasů se poté podíval Ondřej Pavelec, který byl v průběhu sezony povolán z farmy, ale po osmi duelech se zranil.


PŘÍCHODY A ODCHODY:


Tryskáči patřili v mimosezonním období mezi nejméně aktivní celky, přesto stojí několik nových tváří a ztrát za zmínku. Vzniklou mezeru odchodem Ondřeje Pavelce do New York Rangers by měl zaplnit držitel Calder Trophy z roku 2009 Steve Mason, který dělal několik posledních sezon jedničku ve Philadelphii, kde zažil v posledním ročníku své nejhorší období v jejím dresu a spíše než roli elitního gólmana číslo jedna, bude plnit funkci mentora mladšího Connora Hellebuycka.

Druhou posilou je tvrdě hrající zadák Dmitry Kulikov, který zatím ve svých šestadvaceti letech nenaplnil svůj potenciál a naděje, které do něj skauti vkládali při draftu před osmi lety. S klubem podepsal tříletou smlouvu na celkových 12.99 milionů dolarů. Tým naopak opustili bek Mark Stuart, jenž byl vykoupen ze stávající smlouvy, a forvard Chris Thornburn, čtyřiatřicetiletý veterán vybraný na expanzním draftu Vegas Golden Knights.


PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Nikolaj Ehlers - Mark Scheifele - Blake Wheeler

Mathieu Perreault - Bryan Little - Patrik Laine

Kyle Connor - Adam Lowry - Joel Armia

Shawn Matthias - Andrew Copp - Marko Dano


OBRANA

Josh Morrissey - Jacob Trouba

Toby Enstrom - Dustin Byfuglien

Dmitry Kulikov - Tyler Myers



GÓLMANI


Steve Mason - Connor Hellebuyck

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Patrik Laine
PATRIK LAINE WPG
Pravé křídlo
Základní část 2016/17
GP: 73 | G: 36 | A: 28 | Body: 64
Střely: 204 | +/-: 7
Zastihne Patrika Laineho syndrom druhé sezony? Loňský kandidát na Calder Trophy uhranul čtyřmi hattricky a 36 vstřelenými brankami celý hokejový svět. Pokud připočítáme jeho osmizápasovou absenci vinou otřesu mozku, jsou jeho výkony ještě více úchvatné. Většina nováčků se však oproti své premiérové sezoně v té druhé zhorší. Proč? Naděje do nich vkládaná se změní na očekávání, čímž se na dané muže vytváří větší tlak, na nějž není většina z nich zvyklá. My však věříme, že tato nemoc finského střelce nepostihne a bude nám opět předvádět skvělý a pohledný hokej. Na druhou stranu jistě nebude chtít zopakovat svůj ukázkový vlastní gól, díky němuž věnoval Edmontonu vítězství.



TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Jets konečně začínají připomínat konkurenceschopný tým. K dispozici mají řadu mladých talentů v čele s Markem Scheifelem a Patrikem Lainem, obranu diriguje urostlý veterán Dustin Byfuglien a o brankoviště se budou střídat zkušený Steve Mason s mladým Connorem Hellebuyckem. Organizace z hlavního města Manitoby má tak všechny potřebné předpoklady ke kvalifikaci po bojů o Stanleyův pohár. Aby se ale stala opravdovým kandidátem na slavnou trofej, budou muset její plejeři ještě nabrat potřebné zkušenosti.