Preview: 10. Columbus Blue Jackets

21. 09. 2017, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Blue Jackets byli před časem prototypem neúspěchu, ale pod vedením Jarmo Kekalainena a Johna Tortorelly jdou od jednoho vítězství ke druhému.

Celý hokejový svět si před zahájením ročníku 2016-17 pokládal otázku, zda dokáže John Tortorella ještě vést tým v dnešní NHL. Je schopný svým neortodoxním a tvrdým stylem přimět mladé hráče Columbusu k jejich nejlepším výkonům? O několik měsíců později se mu dostalo odpovědi. Svérázný kouč byl oceněn Jack Adams Award pro nejlepšího lodivoda soutěže, když dovedl Modrokabátníky k největšímu úspěchu jejich sedmnáctileté historie.



#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
10.CBJ Columbus Blue Jackets8250248108249:19511-82-250-3228-12-122-12-7


Tým Columbusu porazil 10:0 Montréal Canadiens. Jackets si opět zastříleli! Tentokráte jejich střeleckou formu schytalo St. Louis. Blue Jackets opět vyhráli. Columbus má díky výhře nad Edmontonem na kontě již 16 výher v řadě!

Takové titulky zdobily denní tisk téměř po celou základní část poslední sezony. Blue Jackets vytvořili v mnoha ohledech týmové rekordy a nakonec skončili po dvaaosmdesátizápasovém maratonu na čtvrtém místě celého ligového pelotonu, když se zlepšili ze 76 bodů v předchozím ročníku na 108 v tom posledním (jedná se o nárůst neuvěřitelných 32 bodů, což je po Edmontonu druhé nejlepší zlepšení!). Play off však vystavilo Jackets stopku velmi rychle. Kvůli zařazení do Metropolitní divize se střetli s ještě silnějšími Tučňáky, kteří oplývali většími zkušenostmi a vyškolili Modrokabítníky v pěti utkáních.



PŘÍCHODY A ODCHODY:


Během léta si generální manažer Kekalainen připravil velmi zajímavý trejd, díky němuž bude útok Jackets ještě hrozivější. Za modro-červené bude nově nastupovat Rus a vítěz Calder Trophy 2016 Artemi Panarin, jehož získal tým z Ohia od chicagských Blackhawks výměnou za Brandona Saada. Ten by měl zejména zlepšit už tak kvalitní přesilovkové komando, kde se potká s bekem Zachem Werenskim a útočníky Nickem Folignem, Camem Atkinsonem a Alexanderem Wennbergem. Pokud by si ale nesedl s rozehrávačem Wennbegrem, popřípadě s důrazně hrajícím Brandonem Dubinskym, mohl by jeho bodový příděl znatelně poklesnout.

Týmu odešel San Gagner, což pozici centra poměrně značně oslabilo, jelikož bude jeho 50 bodů zřetelně chybět. Tým poté vykoupil ze smlouvy veterána Scotta Hartnella a na expanzním draftu přišel o čtyřiadvacetiletého forvarda Williama Karlssona.



PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK


Artemi Panarin - Alexander Wennberg - Josh Anderson

Sonny Milano - Brandon Dubinsky - Cam Atkinson

Nick Foligno - Boone Jenner - Oliver Bjorkstrand

Matt Calvert - Lukas Sedlak - Jordan Schroeder




OBRANA

Zach Werenski - Seth Jones

Jack Johnson - David Savard

Markus Nutivaara - Ryan Murray



GÓLMANI

Sergei Bobrovsky - Joonas Korpisalo

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:


Lukas Sedlak
LUKAS SEDLAK CBJ
Centr
Základní část 2016/17
GP: 62 | G: 7 | A: 6 | Body: 13
Střely: 57 | +/-: 10
Čtyřiadvacetiletý Lukáš Sedlák se konečně v ročníku 2016-17 dočkal první šance mezi mantinely NHL, kterou již nepustil. Nesbírá sice body jako na běžícím pásu, zaznamenal jich během dvaašedesáti ligových utkání pouze 13 (7+6), trenér Tortorella si ho však oblíbil díky jeho poctivé pracovitosti a obranné hře, kterou korunuje skvělou úspěšností na vhazování (52.4%). Českobudějovický hokej tak zanechal v Columbusu další stopu, poté, co byl posledním zástupcem metropole jižních Čech v jeho barvách Václav Prospal. Jak se povede Sedlákovi v dalším ročníku za mořem?


TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Jackets budou ještě nebezpečnějším týmem než loni. Mají skvělého gólmana a posledního vítěze Vezina Trophy Sergeie Bobrovskyho, již několikrát zmiňovaného trenéra Tortorellu, mladou obrannou dvojici Zach Werenski - Seth Jones, do již tak produktivního útoku navíc přibyl Artemi Panarin a několik dalších mladíků, kteří se zatím v NHL výrazněji neprosadili. Přesto Columbus favoritem na zisk Stanley Cupu nebude. Proč? Chybí dominantní a elitní centr. Nabízí se příchod Matta Duchenea, ten se však zatím zdá být v důsledků vysokých požadavků vedení Colorada nereálný.