Hawks smetli Pens 10:1, hattricky Saada a Ovechkina

06. 10. 2017, 07:05 » Review - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zatímco si Jakub Vrána připsal ve své první sezóně loni ve 21 zápasech šest kanadských bodů, letos to vzal od podlahy. První zápas a dvě druhé asistence u Ovechkinového hattricku. Skvělý start do sezóny. Ale byl to Alex Ovechkin, který na sebe strhnul pozornost v prvním zápase v Ottawě. V Detroitu si první start v NHL připsal Martin Frk a start to byl opravdu povedený, když pomohl svému týmu k výhře nad Minnesotou 4:2 jedním gólem a asistencí. Velká podívaná byla vidět v Chicagu, které smetlo Pittsburgh Penguins z hokejové mapy výsledkem nevídaným, 10:1! Hattrick si připsal Brandon Saad, čtyři body (1+3) zaznamenal Patrick Kane a nejpilnějším sběratelem večera byl Ryan Hartman s pěti body (1+4).

OTT OTTAWA - WSH WASHINGTON 4:5s (1:1, 1:0, 2:3, 0:1)

Hned v prvním zápase o sobě dal vědět ruský útočník Alex Ovechkin, který za 6 minut a 33 sekund ve třetí třetině nasázel hattrick. A hlavně díky němu si Washington odvezl z Ottawy dva body.

Perličky:
* Obránce Senátorů Erik Karlsson vynechal utkání díky svému zranění kotníku. Zda stihne sobotní zápas proti Detroit Red Wings, není nyní jasné, jak se vyjádřil generální manažer Pierre Dorion.
* Senátoři prodloužili o dva roky smlouvu s obráncem Markem Borowieckim, který si tak v průměru vydělá ročně 1.2 miliónu dolarů.
* Ve čtvrtek tomu bylo právě 12 let, co Alex Ovechkin zažil svůj debut v NHL.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



DET DETROIT - MIN MINNESOTA 4:2 (0:0, 2:0, 2:2)

Čtyřiadvacetiletý útočník Martin Frk si připsal krásný debut v NHL. Jeho tým vyhrál a on sám pomohl týmu jedním gólem a jednou asistencí.

Perličky:
* Do tohoto zahajovacího zápasu Detroit vždy při otevření nové arény prohrál. Když se otevírala nová Joe Louis Arena, tým prohrál se St. Louis Blues 2:3 (27. prosince 1979). Když se otevíral Olympia Stadium , prohráli Red Wings s Ottawou 1:2 (22. listopadu 1927). Poraženi byli i Bostonem Bruins 0:2, a to 18. listopadu 1926, když otevírali první sezónu a hráli ve Windsoru, Ontario v Border Cities Arena.
* Obránce Mike Green (DET) si připsal tři asistence, a dosáhl tak mety 300 nahrávek v kariéře v NHL.
* Návrat do NHL zažil po dvou letech strávených v KHL útočník David Booth.
* Za Wild poprvé hráli útočníci Daniel Winnik, Tyler Ennis a Marcus Foligno a nesmíme zapomenout ani na obránce Kyle Quinceyho.
* Folignův táta Mike hrál za Red Wings v prvním zápase v Joe Louis Arena.
* Mezi diváky přihlížel zápasu komisař NHL Gary Bettman.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



CHI CHICAGO - PIT PITTSBURGH 10:1 (5:0, 3:1, 2:0)

Úřadující šampióni z Pittsburghu hráli po úvodním domácím duelu proti St. Louis (4:5 PP) s dalším soupeřem z Centrální divize Chicagem. Svůj debut v dresu Penguins si prožil gólman Antti Niemi, ale na střídačku se pakoval velmi rychle. Blackhawks totiž na svého soupeře vlítli a už po devíti minutách a šestnácti sekundách vedli 4:0. Skóre nakonec domácí postupně zvýšili až na 10 branek, za hosty korigoval na začátku druhé třetiny Phil Kessel. Mezi domácími byli nejvíce vidět navrátilec Brandon Saad (3+0), obránce Brent Seabrook (1+2) a útočníci Nick Schmaltz (2+1), Patrick Kane (1+3) a Ryan Hartman (1+4).

Perličky:
* Chicago vstřelilo deset branek v jednom zápase poprvé od 12. října 1988.
* Blackhawks se stali pátým týmem v historii NHL, který vstřelil v úvodním utkání sezóny alespoň deset branek, a prvním od sezóny 1989/90 (Calgary výhra 10:7).
* Ryan Hartman se stal prvním hráčem v klubové historii, který si v úvodním zápase ročníku připsal alespoň pět bodů.
* Útočník domácích Alex DeBrincat a český obránce Jan Rutta prožili svoje debuty v NHL. Druhý jmenoval zaznamenal rovněž svůj první bod, a to asistenci.
* Před utkáním vjel spolu s Blackhawks na led také jejich bývalý útočník Bryan Bickell, jenž letos ukončil kariéru kvůli roztroušené skleróze. Bickell vyhrál se Chicagem všechny tři Stanley Cupu (2010, 2013, 2015).
* Navrátilec do Chicaga Patrick Sharp zaznamenal svůj 600. bod v kariéře v NHL.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.