Jak mohou Flames využít Jaromíra Jágra?

06. 10. 2017, 20:13 » Úhel pohledu - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Trvalo to dlouho. Už možná sám ani Jaromír Jágr nedoufal. Byl však odhodlaný udělat cokoli, třeba i čekat, aby si mohl NHL ještě jednou zahrát. Je mu 45 let a ano, i v sezóně 2017-2018 budeme moci v NHL vidět hráče prohánějící se s číslem #68 na zádech. Tentokrát to bude v dresu Calgary Flames.

Měli bychom všichni oslavovat, protože jak řekl sám Jágr, je tu 99.9 procentní šance, že toto bude jeho poslední sezóna v NHL.

I přesto, že je českému útočníkovi již 45 let, může být pro Flames benefitem. Jak řekl generální manažer Brad Treliving, Jágr má stále schopnost udržet puk za modrou čárou a stále dokáže tvořit hru.

Tak si trochu rozebereme, kam by mohl Jaromír Jágr v sestavě Calgary pasovat.

Jágr se Samem Bennettem a Krisem Versteegem

Doposud vše nasvědčuje tomu, že Jágr začne s nedokončeným produktem "nováčka" v podobě Bennetta a "putujícího" křídla Versteega (v NHL vystřídal již sedm týmů). Tato sestava by Calgary dovolila mít potencionálně tři produktivní lajny.

Time to go to school. @68Jagr the teacher, @SBennett93 the student. Highest pick in #Flames history can learn a lot from #NHL legend. pic.twitter.com/MzxI8EJdAi

— Derek Wills (@Fan960Wills) 5. října 2017



Tento scenář dává smysl, alespoň pro teď i trenéru Flames, Glenu Gulutzanu, který bude sledovat, jak bude Jágr produktivní.

Jiří Jágr?

V současnosti se top lajna Calgary skládá z hráčů jakými jsou Johnny Gaudreau, Sean Monahan a Michael Ferland.

Ferland, 25 let, již ukázal dobré řešení situací mezi těmi nejlepšími v týmu. Dokáže také přetavit omezené možnosti. V minulé sezóně vstřelil 15 gólů a nasbíral 25 kanadských bodů. A to si představte, že v průměru na ledě strávil pouze 11 minut a 34 sekund na zápas.

Pokud by však "kouzlo" Ferlanda vyprchalo, a nezapůsobil ani katalyzátor Gaudreau, Gulutzan se nemusí bát dát Jágrovi možnost ukázat, co v něm ještě je.

Jágr může také zcela dobře zapadnout mezi dvojici Gaudreau a Monahan, stejně jako zapadnulo kdysi české křídlo v podobě Jiřího Hudlera. Hudler s touto dvojičkou dokázal nasbírat téměř bod na zápas (76 bodů v 78 zápasech). Psala se sezóna 2014-15. Je bohužel smůla, že v současnosti má Hudler osobní problémy. Možná Jágr může navázat na to, co kdysi fungovalo a to i přes jeho pokročilejší věk.

Despite turning 45 years old midway through the season, Jagr collected primary assists more often than 93.57% of regular NHL forwards. Wow. pic.twitter.com/bkwWpiIUMr

— Ziggy (@Ziggy_14) 30. června 2017



Jágr a Hudler sdílejí alespoň jeden podobný rys mimo národnosti: oba byli skvělí hráči. Ve skutečnosti byla procentuální úspěšnost obou hráčů téměř identická podle studie Travise Yosta z TSN.

Někdy má smysl pokusit se vytvořit něco nového. Neexistuje nutně jenom jeden způsob, jak v hokeji uspět a možná by to také prospělo Monahanovi a Gaudreaumu, kdyby měli v lajně někoho, kdo to umí s pukem, geniálně myslí a má neuvěřitelné hokejové IQ.

To vše by mohlo tuto trojici hráčů dostat na přední příčky statistik hodnocení.

Reminder that for the last three seasons Jagr was the 7th most impactful RW in the NHL https://t.co/PZCLztz5Fu pic.twitter.com/pNRkpTazZH

— Andrew Berkshire (@AndrewBerkshire) 2. října 2017



Jedna lajna, budeme ji říkat "3M lajna", se již teď skládá z hráčů Matthew Tkachuk, Michael Frolík a Mikael Backlund.

Na druhou stranu se mohou stát zranění a trenéři milují míchání se sestavou.

Jenom si představte, že se Jágr rozehrane a bude sbírat zase body jako na běžícím pásu, jako kdysi. Asi není na světe nikdo, kdo by to Jaromíru Jágrovi nepřál.

No a pak je to ještě jeden nápad.

Služba ve čtvrté lajně?

Kdepak, na tento nápad ihned zapomeňte. Jágr i přes svůj pokročilý věk do této kategorie nepatří. Pokud by patřil, do NHL by nešel.

Ať tak či onak, věříme, že se Jaromíru Jágrovi v této sezóně bude dařit a překoná rekord Gordieho Howea v počtu odehraných zápasů v NHL. A hlavně, pokud je to skutečně jeho poslední sezóna v NHL, aby si ji náležitě užil.