Barry Trotz přirovnává Austona Matthewse k Mario Lemiuxe

19. 10. 2017, 06:00 » Perličky - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V noci Washington Capitals hostil hráče Toronto Maple Leafs. Snad každý fanoušek hokeje by v současné době chtěl vidět na vlastní oči tohoto mladíčka v akci. Barry Trotz poprvé viděl, čeho je tento mladíček schopen, když jeho tým čelil v dubnu právě Maple Leafs. Capital v loňské sezóně sice přes Toronto v prvním kole přešli, když vyhráli sérii 4:2. Ale rodák ze Scottsdale se ukázal. V šesti zápasech vstřelil čtyři góly a na jeden přihrál.

A právě tento týden hlavní trenér Capitals nešetřil slova chváli na adresu Matthewse.

Trotz přirovnal Matthewse k "mladému Mariu Lemieuxovi", když mluvil s reportéry ve Washingtonu.

Současný vládce Calder Trophy vstoupil skvěle i do této sezóny, když si připsal již pět gólů, včetně dvou vítězných v prodloužení a celkově v pěti zápasech zaznamenal osm bodů (statistika ke středečnímu večer, tedy bez nočního zápasu na půde Washingtonu).

Lemieux vstoupil do NHL v sezóně 1984-85, když týmy střílely o mnoho více gólů, než je tomu teď. Šestinásobný vítěz Art Ross Trophy byl jedním z 23 hráčů, kteří zaregistrovali 40 a více gólů ve své nováčkovské sezóně (tenkrát měl 43 gólů a 100 kanadských bodů v 73 zápasech). Něco podobného se podařilo minulou sezónu právě Matthewsovi a s ním v loňské sezóně vstřelilo aspoň 40 bodů pouze dvojice hokejistů - Sidney Crosby a Nikita Kucherov.