Ovečkin založil Putin Team. Ukažme silné Rusko, vyzývá

03. 11. 2017, 07:00 » Informace z klubů - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jen málo sportovců se výrazně angažuje v politice, a většinou to je dobře. To samozřejmě neznamená, že by sportovci nemohli vyjadřovat svoje postoje a názory, ale při samotných zápasech a kláních by mělo jít hlavně o góly, výkony a radost ze sportu, jenž by měl zůstat apolitický. Existují však výjimky, které se nebojí dát svůj politický názor veřejně najevo. Jednou z nich je kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin, jenž včera představil na Instagramu hnutí s názvem Putin Team s jasnou podporou současnému ruskému prezidentovi.

Rusko čekají v březnu prezidentské volby, a přestože sám Putin ještě neoznámil, zda se bude znovu ucházet o post prezidenta, tak pokud tak učiní, bude mít na svojí straně jednoho z nejznámějších ruských sportovců na světě.

Zde vám nabízíme kompletní překlad, který z ruštiny zprostředkoval do angličtiny redaktorka deníku Washington Post Isabelle Khurshudyan:

„Osobní úspěchy a medaile - to všechno je skvělé, ale v hokeji, jako ve všem, je pro výhru důležité mít tým. Pouze tým může změnit směr zápasu či dosáhnout nemožného. V poslední době zaznamenávám v západních médiích srovnání s Putinovým týmem. A víte, ono se mi vlastně líbí. Osobně jsem připraven být součástí takového týmu. Nikdy jsem neskrýval svůj vztah s naším prezidentem a vždy jsem ho otevřeně podporoval.

Jsem si jist, že je nás zde mnoho, kdo podporujeme Vladimíra Putina. Pojďme se spojit a ukázat všem silné a spojené Rusko. Chci dnes oznámit společenské hnutí s názvem Putin Team. Je pro mě velkou poctou být součástí tohoto týmu. Je to stejný pocit, jako když si obléknu dres ruského národního týmu a vím, že mě žene dopředu celá země.“


Ovečkin má s Putinem dobrý vztah už dlouhou dobu, a tato otevřená podpora tak není ničím šokujícím. Nabízí se samozřejmě otázka, zda je vhodné, aby se sportovci takto veřejně vyjadřovali o svých politických názorech. Postoj k tomu může mít každý jiný a my budeme jenom rádi, když se zapojíte do diskuze a napíšete svůj názor. Učinit tak můžete buď v diskuzi pod článkem, nebo na našem facebookovém profilu.

Личные награды и призы – все это здорово, но в хоккее, как и в любом деле, для победы важнее команда. Только команда способна переломить ход игры, сделать невозможное. В последнее время в западной прессе я встречаю сочетание Putin’s team, то есть команда Путина. И знаете, мне очень понравилось это определение. Лично я готов быть частью такой команды. Я никогда не скрывал своего отношения к нашему Президенту, всегда открыто его поддерживая. Я уверен, что нас, поддерживающих Владимира Путина, много! Так давайте объединимся и покажем всем сильную и сплоченную Россию! Сегодня я хочу объявить о том, что создаю общественное движение под названием Putin Team. Быть частью такой команды – для меня гордость, это похоже на ощущение, когда ты надеваешь майку сборной России, зная, что за тебя болеет вся страна. #putinteam

Příspěvek sdílený Alexander Ovechkin (@aleksandrovechkinofficial),