Hledá se nejlepší nováček! Hledejte v Arizoně, Vancouveru či New Jersey

22. 11. 2017, 17:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Auston Matthews se stal držitelem Calder Trophy pro nejlepšího nováčka ligy za sezonu 2016-17. Komu tento pohár přenechá za ročník 2017-18? Kdo se zaařadí po bok takovývh legend jako Martin Brodeur, Teemu Selänne či Mario Lemieux? Po čtvrtině jeho základní části již začíná být o favoritech jasno. Pojďme se podívat na pětici nejvážnějších kandidátů v boji o toto vysoce pretižní ocenění.


ARI 1. Clayton Keller

Claytonu Kellerovi se začíná přezdívat 'osamocený voják'. Jeho skvělé výkony totiž výrazně kontrastují s celkovým projevem Coyotes. Ti se stali prvním týmem v dějinách NHL, jenž nepřetavil z prvních dvou desítek utkání základní části ani jedno ve vítězství během prvních šedesáti minut. Tristní bilanci vylepšili alespoň trochu skalpem Canadiens, Senators a Maple Leafs v posledních třech duelech. Sám Keller nastoupil ke všem třiadvaceti a připsal si 20 bodů za 11 přesných zásahů a 9 asistencí. Spolu s Oliver Ekman-Larssonem řídí přesilovku, kde měl prsty v téměř polovině všech gólu svého celku. V defenzivní činnosti sice pokulhává, jeho útočný projev je však natolik silný, že aktuálně figuruje na čele tohoto seznamu.

VAN 2. Brock Boeser

Výkony Brocka Boesera jsou podobné jako u Clayton Kellera a staly se hlavním důvodem dobré hry Vancouver Canucks, kteří se drží na hranici postupových příček. Dvacetiletý Američan vede s 19 body (9+10) týmové statistiky a řídí přesilovky modro-zelených. Obrana není jeho 'šálkem kávy', ale to Nucks trápit při jeho produktivitě nemusí.

NJD 3. Nico Hischier

První jednička draftu ze Švýcarska v dějinách se neuvedla do NHL špatně. Sice vstřelila během 20 střetnutí pouhé tři góly, je však především tvůrcem hry a připsal si již tucet nahrávek. Oproti Boeserovi a Kellerovi má však skvělá čísla ve statistice odebraných a ztracených puků. Soupeřům sebral touš z holí celkem patnáctkrát, přičemž byl okraden v pouhých tří případech. Není však oproti svým největším sokům tak dominantní při početních výhodách a na vhazování má hrozivou úspěšnost 39.3%, což ho v aktuálním žebříčku sráží na bronzovou pozici.

Další adepti: NYI Mathew Barzal, BOS Charlie McAvoy, NJD Will Butcher, Jesper Bratt, TBL Mikhail Sergachev