Vatanen míří do New Jersey, Ducks posílí mimo jiné Henrique

30. 11. 2017, 21:22 » Přestupy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Ideální výměnu, totiž takovou, díky které se jeden tým snaží vyřešit svoje ofenzivní problémy a druhý se chce zaměřit zase na ty defenzivní, dnes uzavřeli Devils a Ducks. Do New Jersey zamíří z Kalifornie finský obránce Sami Vatanen a podmíněná volba ve třetím kole draftu, zatímco Anaheim získal centra Adama Henriquea, forvarda Josepha Blandisiho a výběr ve třetím kole nadcházejícího výběru nováčků.

Co se týče zmiňované podmínky: pokud Henrique podepíše s Ducks novou smlouvu před draftem 2019, pošle Anaheim Jersey výběr ve třetím kole draftu 2019; pokud podepíše až po draftu 2019, získají Ďáblové volbu ve třetím kole výběru nováčků v roce 2020; a pokud Henrique nepodepíše s Ducks vůbec, Devils žádnou volbu nezískají.

„V Samim jsme přivedli pravorukého obránce do prvních dvou obranných dvojic, který může hrát ve všech situacích. Zároveň jsme v příštích více než dvou letech získali stabilitu, co se týče situace s kontrakty. Když chcete získat obránce jako Samiho, musíte na oplátku obětovat kvalitní hráče. A právě tak to nyní bylo s Adamem a Joem,“ uvedl v prohlášení generální manažer Devils Ray Shero.

New Jersey, které se s 32 body ve 24 utkáních stále drží mezi elitní trojicí Metropolitní divize, získává ve Vatanenovi šestadvacetiletého ofenzivního zadáka v nejlepších letech, který se okamžitě stane jedním z klíčových členů defenzivy Devils. Ti se v létě snažili získat Kevina Shattenkirka, ale ve Vatanenovi, jenž má po této sezóně smlouvu na další dva roky s rozumným ročním platem ve výši 4.875 miliónů dolarů, mají více než solidní alternativu s potenciálem se ještě zlepšovat. V letošním ročníku se mu směrem dopředu zatím tolik nedaří (1+3 v 15 utkáních), ale v mladém a perspektivním týmu v Jersey by se měl prosadit.

Pro New Jersey jde o klíčovou posilu také v tom smyslu, že zatímco ofenziva v čele s mladíky Taylorem Hallem, Nico Hischierem, Brianem Gibbonsem, Jesperem Brattem a Milesem Woodem patří k největším překvapením začátku nového ročníku, defenziva postrádala osvědčeného top-four obránce s moderní a rychlou hrou. To už ale nyní neplatí, a i díky skvělému zařazení již zmiňovaných forvardů navíc mohl klub vyměnit Henriquea, kdysi nepostradatelného top centra.

Právě problém v ofenzivě, ve které stále chybí top centři Ryan Getzlaf a Ryan Kesler, měli a stále mají Ducks. Jejich v hierarchii nejvýše hrající střední útočníci jsou Derek Grant a Chris Wagner, jejichž výkonnost se jen stěží vyrovná té Getzlafově a Keslerově, a už se to odráží na nevyrovnaných výsledcích Anaheimu. Henrique, autor 14 bodů ve 24 letošních zápasech, situaci na centru určitě zlepší, a až se oba dva klíčoví centři Ducks znovu vrátí do hry, bude se kouč Randy Carlyle moci spolehnout na velice dobrou zásobu kvalitních mužů na vhazování.

Momentálně však šlo o klíčový tah, protože čas ubíhá a Ducks musí začít otáčet kormidlo správným směrem, jinak by mohli v Západní konferenci začít ztrácet dech. New Jersey se naopak snaží na Východě udržet krok s elitními týmy Metropolitní divize a příchod Vatanena jakožto stabilizace obranných řad jim v tom jenom pomůže.

🚨 TRADE ALERT 🚨

The #NJDevils have acquired defenseman Sami Vatanen and a conditional third-round pick from Anaheim. New Jersey sends forwards Adam Henrique, Joseph Blandisi and a 2018 third-round pick to the Ducks. https://t.co/ik2k08usnx pic.twitter.com/lO5iR6x9n9

New Jersey Devils (@NJDevils) November 30, 2017





HRÁČ/KOMPENZACETÝMTÝMHRÁČ/KOMPENZACE
Sami Vatanen
SAMI VATANEN ANA
Obránce
Základní část 2017/18
GP: 15 | G: 1 | A: 3 | Body: 4
Střely: 22 | +/-: -6

+ podmíněná volba ve třetím kole draftu
ANAVýměnaNJD
Adam Henrique
ADAM HENRIQUE NJD
Centr
Základní část 2017/18
GP: 24 | G: 4 | A: 10 | Body: 14
Střely: 49 | +/-: -6

+
Joseph Blandisi
JOSEPH BLANDISI NJD
Levé křídlo
Základní část 2017/18
GP: 0 | G: 0 | A: 0 | Body: 0
Střely: 0 | +/-: 0

+ volba ve třetím kole draftu 2018