Obránce týdne: Jaccob Slavin: budoucí tahoun Hurricanes

24. 01. 2018, 21:10 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Představujeme Vám nový seriál Obránce týdne. Každý týden podrobně rozebereme výkony jednoho vybraného obránce, jeho statistiky i celkový přínos týmu. Každý druhý článek tohoto seriálu bude pouze pro členy klubu NHLportal, do kterého můžete kdykoli vstoupit za výhodných podmínek - podívejte se na tento odkaz a dozvíte se více. Obráncem tohoto týdne je Jaccob Slavin.

Nejeden zámořský i evropský expert tipoval před začátkem sezóny na jednoho z černých koňů celé ligy Carolinu. Generální manažer Canes Ron Francis přivedl během léta veterána Justina Williamse a ze Chicaga trojici Scott Darling, Marcus Krüger a Trevor van Riemsdyk. Hurricanes silný kádr potvrzují od začátku ročníku - statisticky patří mezi nejlepší týmy, ovládají puk po většinu hry a jen málokdy je soupeř přestřílí. Kvůli špatné efektivitě a mizerným výkonům v brankovišti však svěřenci Billa Peterse chybí v elitní osmičce Východní konference, a byť ji mají na dosah, budou mít ještě co dělat, aby do ní postoupili.

Kde ovšem mají Canes nespornou výhodu, je talenty nabitý kádr, a to zejména co se defenzivy týče. Známý zámořský časopis The Hockey News označil obranné řady Caroliny za nashvillskou verzi ve Východní konferenci a je více než jasné proč. Justin Faulk, Brett Pesce, Noah Hanifin a Jaccob Slavin tvoří jednu z nejsilnějších čtveřic v celé lize a do budoucna budou strašit nejednoho soupeře.

Zatímco Faulk a Hanifin tráví podstatně více času v útočném pásmu, Slavin s Pescem se zaměřují na nejlepší lajny protivníků s cílem jim zabránit ve skórování. A byť Slavin, jenž je s velkým odstupem nejvytěžovanějším hráčem Caroliny, má na kontě -11 v tabulce pravdy, jeho výkony ho řadí mezi nejlepší defenzivní zadáky v celé NHL. Pojďme si je trochu detailněji rozebrat.

Jaccob Slavin
JACCOB SLAVIN CAR
Obránce
Základní část 2017/18
GP: 48 | G: 4 | A: 9 | Body: 13
Střely: 83 | +/-: -11
Třiadvacetiletý Američan nastoupil k dnešku v letošní sezóně do 48 utkání. V nich nastřílel čtyři góly a na dalších devět nahrál. Bude-li v tomto tempu pokračovat, zakončí ročník s 23 body, což by bylo o 11 méně než v minulé sezóně, kdy si stanovil kariérní maxima ve všech hlavních kategoriích. Jak už bylo řečeno, v tabulce pravdy mu svítí záporná hodnota -11, k tomu ještě přidal šest trestných minut. Nenechte se však ošálit nepříliš příznivou statistikou +/-, Slavinovy výkony totiž ve srovnání s jemu podobnými obránci patří mezi jedny z nejlepších.

V probíhající sezóně bychom našli 65 obránců, kteří odehráli 35 a více zápasů a zároveň začali 48 nebo méně procent svých střídání při hře 5 na 5 v ofenzivním pásmu. Mezi nimi je i Slavin (47.2 % startů střídání v útočné třetině). Když srovnáme tyto zadáky podle Corsi statistiky při hře 5 na 5 (držení puku), dělí se Slavin s 53.4 % s Coltonem Paraykem o druhé místo. Třetí místo pak obsadí, pokud z hodnocení vynecháme zblokované střely (Fenwick statistika, 52.6 %), avšak v poměru Corsi, když je a není na ledě, je o 0.4 % horší než zbytek týmu. Zde ale musíme uvažoavt, že Faulk s Hanifinem mají vysoký podíl startů v útoku, a proto zvyšují celkový průměr.

Rozhodně to neznamená, že by rodák z Denveru Carolině škodil, právě naopak. Se 76 zblokovanými střelami je mezi již zmíněnými 65 zadáky šestým nejlepším a s 31 získanými puky jim dokonce vévodí. V počtu odevzdaných kotoučů (giveaways) je s 24 puky na 36. pozici, ačkoliv je s 18.4 odehranými minutami při hře 5 na 5 za zápas šestým nejvytěžovanějším obráncem v této skupině.

Neméně dobře na tom Slavin je i dlouhodobě. Do NHL poprvé nakoukl v sezóně 2015/16 a od té doby patří mezi nejlepší defenzivní obránce. 65 obránců odehrálo od října 2015 do dnešního data v základní části více než 150 zápasů a zároveň začali 49 nebo méně svých střídání v útoku. Mezi těmito hokejisty je Slavin s 52.4 % Corsi při hře 5 na 5 osmým nejlepším (lepší než Shea Weber, Zdeno Chára či Alex Pietrangelo), ve Fenwicku si s 52.3 % o jednu pozici pohoršil.

Kde je však možná nejvíce vidět jeho neuvěřitelný talent zabraňovat hvězdám soupeře dávat góly, je počet odevzdaných a získaných puků. Těch odevzdaných má Slavin pouze 79 - ze 65 míst je 21. nejlepším - a získaných má 145 s enormním náskokem 50 před druhým Pietrangelem! Opět stojí za to připomenout, že průměrně odehrál ve svých 193 utkáních za zápas 18 minut při hře 5 na 5, o 0.8 minut méně než například Pietrangelo.

Co nám z toho všeho vyplývá? Jaccob Slavin bude schopný směrem dopředu nasbírat za sezónu kolem 30 až 40 bodů, ale jeho pravý přínos tkví v defenzivní činnosti. V ní patří v celé lize mezi ty nejlepší obránce, kterých se budou útočné hvězdy obávat a se kterými budou mít problém. Slavin to prokazuje už od svých 21 Let, kdy do NHL vstoupil, a jak se blíží svým nejlepším letům, dá se očekávat, že se bude ještě zlepšovat. Hurricanes v něm mají důležitého hráče zejména do play off, kde je tzv. shutdown obránců vždy zapotřebí.