Marchessault zůstává Rytířem! S Vegas podepsal na šest let

04. 01. 2018, 07:00 » Informace z klubů - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Těžko byste za poslední roky našli lepší příběh, než jaký v letošní sezóně píší hokejisté Vegas Golden Knights. Expanzní klub, který většina expertů a zřejmě i fanoušků odsouvala do úplného spodku ligy, překvapil snad i pána Boha a i díky skvělé domácí bilanci se ohřívá na špičce Západní konference. Jedním z tahounů Golden Knights je útočník Jonathan Marchessault, který se svým příběhem od Vegas vlastně vůbec neliší. Malý forvard, od něhož nikdo nic příliš nečekal, byl v minulém ročníku jedním z nejproduktivnějších hráčů ligy a letos svoje výkony potvrzuje. Po sezóně mu však končila smlouva, ovšem díky včerejšímu podpisu se o svojí budoucnost bát nemusí. S Knights se totiž dohodl na novém šestiletém kontraktu s celkovou hodnotou ve výši třiceti miliónů dolarů.

Neexistuje snad lepší přirovnání než to Marchessaulta s Vegas. Když podepisoval rodák z Quebecu v létě 2016 s Floridou dvouletou smlouvu s ročním platem ve výši 750 tisíc dolarů, ani ti nejoptimističtější fanoušci si zřejmě nepředstavili, jakou sezónu Marchessault zažije. Ve svých předchozích 49 zápasů v NHL totiž vstřelil osm branek, a tak se malým očekáváním nešlo ani divit.

Sedmadvacetiletý Kanaďan ale zažil ofenzivní breakout. V 75 utkáních nastřílel 30 branek a celkově zaznamenal 51 bodů, a s velkým náskokem si tak stanovil nová kariérní maxima. Mnohé tak překvapilo, že ho Panthers během expanzního draftu neochránili, čehož Golden Knights využili a vybrali si ho.

Jonathan Marchessault
JONATHAN MARCHESSAULT VGK
Centr
Základní část 2017/18
GP: 35 | G: 15 | A: 22 | Body: 37
Střely: 124 | +/-: 13
Generální manažer Vegas George McPhee z něj chtěl udělat lídra týmu, který neměl být úspěšný a měl být jedním z favoritů na zisk jedničky draftu. Zároveň si ale musel být vědom názorů, že Marchessault podobný ročník zopakovat nedokáže a že se zařadí mezi průměrné hráče.

V minulém odstavci, jak se ukazuje, byly ale hned dvě chybné předpoklady. Golden Knights totiž jednak překvapili a překvapují celou NHL, demolují jednoho soupeře za druhým a už nyní mají vysokou pravděpodobnost, že postoupí do play off, a Marchessault nejenže na svoje výkony navázal, ale zatím má nakročeno k tomu, aby je ještě předčil. Už nyní má ve 35 utkáních 37 bodů (15+22) a míří k překročení hranice 80 bodů.

To všechno se mu přitom daří v sezóně, kdy stále bere směšnou částku 750 tisíc dolarů. V létě mu však jeho původní kontrakt končí a bylo jasné, že v novém si výrazně přilepší. A tak se také stalo, včera večer totiž podepsal s Knights novou šestiletou smlouvu s ročním platem ve výši pěti miliónů dolarů. V jednotlivých letech si podle Pierrea LeBruna z TSN vydělá 7, 6, 5, 5, 3.5 a 3.5 miliónů dolarů.

Jonathan Marchessualt signs six-year contract extension worth an average annual value of $5 million! #VegasBorn

More information here: https://t.co/ovPj0CJfsA pic.twitter.com/g87TJedCZm

Vegas Golden Knights (@GoldenKnights) January 3, 2018




A přestože Marchessault má za sebou stále poměrně malý vzorek zápasů (159), takže určité riziko tu stále existuje, tak i kdyby se kanadský útočník zhoršil, dejme tomu na hranici 50 až 60 bodů za sezónu, za pět miliónů dolarů jde stále o velice solidní výkony.

Golden Knights sice jednoho hráče podepsali, ale stále jich spousta nový kontrakt nemá. James Neal (pět miliónů), David Perron (3.75 miliónů; oba UFA) i William Karlsson (1 milión, RFA) patří mezi klíčové forvardy bez smlouvy na příští sezónu, zatímco v defenzivě nemají nový kontrakt Colin Miller a Shea Theodore.