Přestupové spekulace: Duclair chce pryč

06. 01. 2018, 13:30 » Spekulace - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Před začátkem sezóny jen málo lidí čekalo, že Coyotes, ačkoli přes léto přišlo hned několik zkušených hráčů, budou bojovat o postup do play off. Očekávalo se ale zlepšení a alespoň přiblížení Coyotes směrem k vyřazovacím bojům. Jenže mnoho hráčů Kojotů zatím podává podprůměrné výkony, což je jeden z hlavních důvodů mizerných výkonů pouštního klubu. Jedním z nich je útočník Anthony Duclair, který si měl podle novináře deníku The Athletic Craiga Custanceho vyžádat výměnu. A protože tu se snaží zorganizovat i sám klub, je pravděpodobné, že k ní v příštích týdnech může dojít.

Pojďme na to chronologicky. Duclair přišel do Arizony v březnu 2015 v rámci výměny Keitha Yandlea do Rangers. Ve své první sezóně se zařadil mezi jedny z nejlepších nováčků, když v 81 utkáních nastřílel 20 branek a celkově zaznamenal solidních 44 bodů. Od té doby to s ním jde ale z kopce. V minulém ročníku strávil 16 utkání na farmě v AHL a v 58 duelech v prvním týmu nasbíral pouhých 15 bodů. Letos je na tom sice o trochu lépe - ve 32 střetnutích si připsal 14 bodů - ale jeho výkony zdaleka neodpovídají očekáváním Coyotes.

Nelze se tak divit tomu, že více než rok je Duclair spojován s možností výměny. Podle posledních zpráv, které přinesl Elliotte Friedman z kanadské televizní stanice Sportsnet, se ho generální manažer John Chayka snaží aktivně vyměnit. Pro Duclaira by to byla skvělá příležitost se znovu vrátit ke svým výkonům z nováčkovského ročníku, zatímco Arizona by mohla získat zajímavou protihodnotu.

Anthony Duclair
ANTHONY DUCLAIR ARI
Levé křídlo
Základní část 2017/18
GP: 32 | G: 8 | A: 6 | Body: 14
Střely: 65 | +/-: -5
V posledních dnech se zároveň objevily informace o tom, že výměnu si od klubu vyžádal také sám Duclair - alespoň to tvrdí Craig Custance z The Athletic.

Je zatím neznámé, co by Coyotes chtěli od případných zájemců na oplátku, či zda by byl Duclair součástí nějakého většího trejdu. Dvaadvacetiletému Kanaďanovi končí v letošní sezóně jeho roční smlouva na 1.2 miliónů dolarů. Zájem o jeho služby by mohlo mít hned několik klubů, ale bude záležet, jak vysokou protihodnotu budou Coyotes požadovat.

Duclair však zdaleka není jediným hráčem Arizony, o němž se mluví v souvislosti s odchodem. Do uzávěrky přestupů (26. února) by si mohli balit kufry útočníci Brad Richardson a Tobias Rieder či obránce Niklas Hjalmarsson (momentálně zraněný). Richardson se může v červenci stát nechráněným volným hráčem, zatímco Rieder chráněným volným hráčem (RFA). Hjalmarsson má kontrakt do července 2019.

Jeden hráč, kterého GM Chayka zatím vyměnit neplánuje, je obránce Oliver Ekman-Larsson. O toho by mělo zájem množství klubu, včetně Toronta, ovšem dokud se nezmění strategie klubu, OEK v Arizoně zůstane.