Kouč Wild se zostra obul do Blue Jackets a narazil!

07. 02. 2018, 18:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Kouč s pověstí mága v základní části, jemuž vždy zvadne kouzelný proutek s příchodem vyřazovacích bojů, Bruce Boudreau, v současnosti zaměstnanec Minnesota Wild, si pustil pusu na špacír a rozohnil se nad počínáním Columbus Blue Jackets.

O co šlo? Dle (poměrně) nového formátu galavečeru hvězd je každý celek chtě nechtě povinen poslat na tuto akci minimálně jednoho ze svých hráčů, aby reprezentoval klub, jenž nosí s láskou v srdci, tedy alespoň do vypršení kontraktu zaručujícího danému bruslaři (ve většině případů) příjmy v milionech amerických dolarů. Za Ohio, kde sídlí organizace Modrokabátníků, byl původně nominován zadák Seth Jones. Na poslední chvíli ale vedení klubu vydalo prohlášení, že třiadvacetiletý rodák z Texasu náhle ochořel a jako náhradu kupuje jízdenku na expres směrem Tampa Bay jeho mladšímu spoluhráči Zachu Werenskimu. Nikdo nic nenamítal. Nikdo neprotestoval.

Jenomže! Uteklo několik málo dní, kolotoč sezony 2017-18 se opět rozjel na plné obrátky a do Columbusu přijeli odehrát další duel základní části Divočáci z Minnesoty. Když se trenérovi hostů dostala do rukou soupiska domácích, rozpálil se doběla. A neváhal své dojmy a pocity sdělit veřejnosti.

"Domnívám se, že je to směšné. Je to špatné a nevím, jak to [Jackets] odůvodní. Pravidla jasně stanoví, že pokud nehrajete, ať už z jakéhokoli důvodu, All-Star Game, do níž jste byli původně nominováni, musíte vynechat minimálně zápas následující, popřípadě předcházející. On hrál před, takže má dnes sedět na tribuně," čertil se třiašedesátiletý zkušený lodivod.

Zmíněné pravidlo bylo stanoveno roku 2008. Pamatujete si ještě na tu dobu? Sidney Crosby a Alex Ovechkin byli ještě junáky a Thrashers sídlili v Atlantě. V tom létě páně došla Garymu Bettmanovi trpělivost s laxním přístupem hráčů k All-Star Game, kteří se vymlouvali na zranění či nemoc, aby si mohli dopřát odpočinek v jinak napěchovaném programu sezony. Nejedná se ovšem o klasickou suspendaci, což znamená, že hráči, z výše zmíněných důvodů, donucenému vynechat následující mač se za tento nevyplatí mzda. Na vlastní kůži se o tom mohli přesvědčit takové ikony jako Nicklas Lidström, Pavel Datsyuk či již zmínění Ovie se Sidem.

Proč tedy neplatilo osudného třicátého večera měsíce ledna pozastavení činnosti též pro Jonese? Změnilo vedení soutěže na pravidlo názor? Odpověď poskytl zástupce komisionaře Bill Daly, který uvedl, že je případ obránce Jackets výjimečný. V čem? "Seth chtěl do Tampy jet. Dokonce už zde byla jeho rodina. My jsme mu ale řekli, ať zůstane doma, aby se neriskovala nákaza ostatních hvězd," nechal se slyšet druhý nejmocnější muž NHL a smetl Boudreauovu rozčilenou námitku ze stolu. Jonesovo záhadně rychlé uzdravení přešel okázalým mlčením.